MAKEDONYALILARIN TARİHİ VE MENŞEİ ÜZERİNE BAZI DÜŞÜNCELER - Yılmaz, Cuma Ali (My University, 2016)
Makedonya, Yunanistan'ın kuzeyinde, İllirya'nın doğusunda, Trakya'nın batısında ve Balkanların güneyinde yer alan bir bölgedir. Bu bölgenin etnik yapısı tarih boyunca tartışılmaktadır. Şimdiye kadar birçok yazar, Makedonyalıların kökenini kendi yollarıyla araştırdılar ve bunun sonucu olarak sıklıkla birbiriyle çelişen sonuçlara vardılar. Ancak şu bir gerçektir ki, Antik Makedonyalılar, etnik ve kültürel olarak komşu bölgelerden farklıydı. Makedonyalıların hayat tarzını, kendine has coğrafik ve tarihi koşulları belirliyordu ve Yunan şehir devletlerinden farklıydı. MÖ 5. Yüzyılın başlarında, ilk kez Makedonya siyasi tarihine ulaşabilmekteyiz. Makedonya o zaman I. Alexander tarafından yönetiliyordu ve Makedonya'nın bilinen ilk kralı I. Alexander'dir. Bu çalışmada, Makedonya'nın coğrafyası, menşei hakkında bilgi verildikten sonra, halkı ve kralları konularına değinildi. Makalenin sonunda çalışma değerlendirilip bir sonuçla özetlendi.
Keywords: Tarih; Asya Çalışmaları