XVI. YÜZYILDA YAZILAN PADİŞAH MEDHİYELERİNDE PADİŞAH TAVSİFLERİ - POLAT, İLKAY (Fırat Üniveristesi, 2004)
YÜKSEK LİSANS TEZİ XVI. YÜZYIL MEDHİYELERİNDE PADİŞAH TAVSİFLERİ İLKAY POLAT t«i FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANA BİLİM DALI 2004 SAYFA : 75 "XVI. Yüzyıl Kasidelerinde Padişah Tavsifleri" adlı bu çalışmamızda, padişahlara ait vasıflar belirlendikten sonra, beyitlerde bu vasıflan tespit ettik. Daha sonra şairleri, teşbihler, mecazlar, mazmunlar yönünden karşılaştırdık. Yapılan bu çalışma giriş, inceleme ve sonuç olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde medhiyyeler hakkında bilgi verildikten sonra, inceleme bölümünde kasidelerde, padişahlara ait vasıfların kullanılışlarına dair örnek beyitler verilmiştir. ııi I I ' **? 'luAihHnliıııdıliıiıd Bu çalışmayla XVI. yüzyılda şairlerin padişahlara karşı düşüncelerini göstermeye çalıştık

SUMMARY THE RULERS EULOGY IN THE 16 CENTURY İLKAY POLAT THE ENSTİTUTE OF SOCIAL SCİENCE UNIVERSITY FIRAT COLLAGE OF LİTERATÜRE AND TURKİSH LANGUAGE 2004 PAGE : 75 İn our study of the ottomon rulers description often we stated teh features of the rulers, we went on to illustrate these deserioptions in the varses. And then we compare to the poets according to metaphon, figurative and verse. This study consist of tree main part. These are introduction, body, and conclusion. İn the introduction we detailed information about the eulogies, in these examples we see how the poets use the charecterisrics of the rulers. İn this study our aim was to show the feelings and ideas of the 16 th century poet toward the rulers.
The rulers eulogy in the 16 century
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature