ENDÜSTRİYEL BİR SÜREÇTE SCADA UYGULAMASI VE VERİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZLÜK, FARUK (Fırat Üniveristesi, 2010)
Endüstriyel otomasyon sistemleri üretimde verimliliği ve yüksek kalitede ürün ve insan gücünden tasarruf etmeyi sağlar. Bu sistemler günümüz endüstrisi için zaruri bir hale gelmiştir. PLC (Programlanır Lojik Kontrolör) ve SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) sistemleri, otomasyon sistemlerini daha hızlı ve etkin kılmak için kullanılan birimlerdir.Dozajlama sistemlerinden olan beton santrallerinde otomasyon önemli bit uygulama alanıdır.Endost sistemi bu alanda dünya çapında yaygın ve başarılı olmuştur. Siemens teknolojisi üzerine kurulan bu sistem pratik olarak incelemeye alınmıştır. S7-300 serisi uygulama için seçilmiştir. S7-300 PLC fiziksel olarak kullanılmamış ama bilgisayar ortamında PLCSIM üzerinden çalıştırılmıştır.PLC üzerinden yazılan işlemlerin uzaktan izlenmesi ve gerektiğinde müdahale edilmesini sağlayan SCADA sistemleri endüstride çok sık kullanılmaya başlanmıştır. SCADA sistemi işlevleri sayesinde uzak noktalardan veri toplama ve kontrol işlevlerini gerçekleştirerek tüketiciye daha verimli üretim yapılmasında ehemmiyetli bir rol üstlenmiştir.İzleme ve kontrol ekranının tasarladığı WinCC, Siemens firmasının ileri düzeyde bir paket programıdır. SCADA sistemlerinden WinCC programının teknolojiye sağladığı kazançlar bu programı pratikte yaygınlaştırmıştır. WinCC programı kullanımı hakkında bilgi verilmiştir. PLC ile WinCC arasında veri alış-verişinin özellikleri uygulamalı olarak anlatılmıştır.

Industrial automation system provide production afficiency produet quality and work-power saving. These systems have become unavoidable for industrial systems. PLC?s (Programmable Logic Controllers) and SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) systems are used together in order to increase speed and efficiency of industrial automation systems.Dosage systems are major application subjcet of automation systems. Concrete production centres are important type of these systems based on Siemens tecnology is successful pratical worldwide application in this area. The system was investigated in this study. Siemens S7-300 PLC type is selected for the studies. The PLC was not used phsyisically, but the PLC program was run via PLCSIM software.SCADA systems are often used in industry to observe and to be able tochange the process management done by PLC program. In order to obtain, good products for consumers, SCADA systems have an important role because of data acquistion from remote locations and control functions.WinCC in which tracking and control screen was designed, is a package program producted by Siemens. Advanced functions of this program are caused to prefer for engineers in this area. Usage of its is introduced. Data transmission between PLC and SCADA is practically demonstrated.
SCADA implementation of an industrial process and data evaluation
Keywords: Teknik Eğitim