RAT RETİNASINDAKİ APOPİTOZİS MODELİNDE TRİGONELLİNE ETKİNLİĞİ - Postacı, Sevinç Arzu; Dal, Ali; Çeliker, Ülkü; İlhan, Nevin; Dağlı, Ferda (Abdülkadir IŞIK, 2024)
Amaç: N-metil D-aspartat (NMDA) ile indüklenmiş retinal apopitozis modelinde damla trigoneline ve oral trigonelinenin (TG) etkinliğini belirlemek ve TG etkinliğini brimonidin tartarat (BT) ile karşılaştırmak. Yöntemler: Ratlar, her birinde yedi rat olacak şekilde rastgele altı gruba ayrıldı. Grup1'e herhangi bir işlem veya tedavi uygulanmadı. Deneyin ilk gününde (DİG) Grup 2'ye (negatif kontrol) intravitreal fosfat tamponlu salin (PBS) uygulandı ve sonrasında herhangi bir tedavi verilmedi. DİG'de Grup 3, 4, 5 ve 6'ya intravitreal NMDA uygulandı. Grup3’e (pozitif kontrol), enjeksiyon sonrası tedavi uygulanmadı. Grup4'e oral TG, Grup5'e damla TG ve Grup6’ya damla BT tedavisi verildi. Tüm rat gözlerinde histopatolojik ve biyokimyasal değerlendirmeler yapıldı. Bulgular: TUNEL boyamasında, Grup 1 (1,21±0,08) ve 2 (1,27±0,11) arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Grup3'ün (12,52±2,82), Grup1’e göre yüksek düzeyde apopitotik indekse sahip olduğu izlendi (p

Purpose: Determine the effectiveness of drop trigonelline and oral trigonelline (TG) as treatments for retinal apoptosis caused by N-methyl D-aspartate (NMDA) and to compare the effectiveness of TG drops with brimonidine tartrate (BT) drops. Methods: We randomly divided rats into six groups of seven each. We didn’t apply any action to Group1. On the first day of the experiment (FDE), we administered intravitreal phosphate buffered saline (PBS) to Group2, the negative control, without administering any treatment. We administered intravitreal NMDA to Groups 3, 4, 5, and 6 on the FDE. Group3 (the positive control) didn’t receive post-injection treatment. Group4 received oral TG, Group5 received TG drops; and Group6 received BT drops. All rats underwent histopathological and biochemical evaluations. Results: TUNEL labeling revealed no significant changes between Groups 1 (1.21±0.08) and 2 (1.27±0.11), whereas Group 3 (12.52±2.82) had considerably higher indices (p
EFFECT OF TRIGONELLINE IN A MODEL OF APOPTOSIS IN RAT RETINA
Keywords: Vision Science; Görme Bilimi; Ophthalmology; Göz Hastalıkları