ELAZIĞ VE YÖRESİNDEKİ KOYUN KARACİĞERLERİNDEN CLOSTRİDİUM OEDEMATİENS SUŞLARININ İZOLASYONU VE TİP TAYİNLERİ - Kılıç, Ayşe; Kılınç, Ünal (Fırat University, 2005)
Araştırmamız için Elazığ mezbahasından alınan 198 adet koyun karaciğeri Clostridium oedematiens varlığı yönünden incelenmiştir. Bakteriyolojik kontrolleri yapılan 198 adet karaciğer örneğinin Fluoresan Antikor (FA) tekniği ve bakteriyolojik yöntemlerle yapılan muayenelerinde, 115 adedinin C.oedematiens içerdikleri saptanmıştır. Bunların 18 adedinde C.oedematiens izole edilmiştir. Bu durumda alınan karaciğer örneklerinin ancak %9.09’unda C.oedematiens izole edilmiştir.