AVRUPA BİRLİĞİ’NDE YÜKSEKÖĞRETİM ÇALIŞMALARI: BOLOGNA SÜRECİ VE TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİ - Yalı, Sibel (Fırat University, 2017)
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’ni bilgiye ve yenilikçiliğe dayalı, kaynakları verimli kullanan, çevreci ve daha rekabetçi, aynı zamanda yüksek istihdam sağlayarak sosyal ve bölgesel uyumu destekleyen bir ekonomiye dönüştürmeyi hedeflemektedir. Üniversiteler bu hedefin odağında yer almaktadır. Bu çalışma çerçevesinde Avrupa’da yükseköğretim reformları ve modernleşmesinin son yirmi yıl içinde aldığı yol incelenmiştir. Bu bağlamda çalışma kapsamında Türkiye’nin de dâhil olduğu Bologna Süreci’ne ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışma Bologna programının doğru okunması ve uygulanmasının, üniversitelerin ve paydaşlarının lehine olacağı öngörüsü ile sonuçlandırılmıştır.

The European Commission aims to transform European Union into a knowledge and innovation based, environmentalist and competitive economy, which uses resources efficiently and supports social and territorial cohesion by providing high levels of employment. Universities are the focus of these objectives. Reform and modernization of higher education in Europe during the last twenty years were examined in this study. An assessment of the Bologna Process, Turkey also included was made in this context. The study concludes with the foresight that the correct reading and implementation of the Bologna program would be in favor of universities and other stakeholders.
The European Union's Work in Higher Education: Bologna Process and Turkish Universities