Sosyal bilgiler dersinde yapılandırmacı öğrenme -öğretme sürecine ilişkin öğrenci görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Öner, Ümmühan (My University, 2013)
Araştırmanının amacı, Elazığ il merkezindeki ortaokullarda öğrenimgören 5. 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin Sosyal Bilgiler dersindeyapılandırmacı öğrenme -öğretme süreci ile ilgili görüşlerini çeşitlideğişkenler açısından belirlemektir. Bu çerçevede ortaokul öğrencilerininöğretim materyali, öğrenci merkezli öğrenme, bilginin transferi ve sınıfiklimine ilişkin görüşlerinin cinsiyet, sınıf düzeyi ve okulun sosyo -ekonomikdüzeyi değişkenleri açısından farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemekhedeflenmiştir. Tarama modelinde yapılandırılan bu araştırmanınevrenini, 2012-2013 eğitim -öğretim yılında Elazığ il merkezinde yer alanortaokullarda öğrenim gören, 5. 6. ve 7. Sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Örneklem olarak iyi, orta ve alt sosyo -ekonomik düzeyde dokuzortaokuldan tesadüfi olarak 789 öğrenci alınmıştır. Araştırmada veritoplama aracı olarak Sağlam ve Güngör (2012) tarafından geliştirilen Yapılandırmacı Sosyal Bilgiler Öğrenme Öğretme Süreci Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde ve frekan s, bağımsız gruplar ttesti, tek yönlü varyans analizi, LSD, MWU ve KWH testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin yapılandırmacı öğrenme -öğretmesürecinin öğretim materyali boyutuna ilişkin görüşlerinin sınıf düzeyi vesosyo-ekonomik düzey değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaştığıbelirlenirken, öğrenci merkezli öğrenme boyutuna ilişkin öğrencigörüşlerinin cinsiyet ve sosyo-ekonomik düzey değişkelerine görefarklılaştığı ortaya çıkarılmıştır. Bilginin transferi boyutuna ilişkin öğr encigörüşleri cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey değişkenlerine görefarklılaşırken, sınıf iklimi boyutuna ilişkin görüşleri de cinsiyet, sınıfdüzeyi, sosyo-ekonomik düzey değişkenlerine göre farklılaşmaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları