Harput (Elazığ) Buzluk Mağarası'nın özellikleri, jeolojisi ve oluşumu - İnceöz, Murat; Çelebi, Hüseyin (My University, 1997)
Harput Buzluk Mağarası yaz boyunca içerisinde buz bulundurması nedeniyle oldukça dikkat çekmektedir. Buzluk Mağarası Maestrihtiyen yaşlı kireçtaşı blokları arasında gelişmiş bir mağaradır. Oldukça kınklı kireçtaşları kütle hareketi sırasında, bu kırık yüzeyleri boyunca bloklara ayrılmış ve bloklar arasındaki boşluklar Buzluk Mağarası'nı oluşturmuştur. Erime mağaranın oluşumunda etkili olmamıştır. Toplam 30 m.'lik bir derinliğe sahip olan mağaranın ısısı derinlikle ters orantılı olarak değişmektedir. Buzluk Mağarası içerisinde gözlenen buzlar kışın mağarada biriken yağmur suları ve karın donması sonucunda oluşmaktadır. Oluşan bu buz kütlesinin erimesi bahardan yaza kadar artan ısı ile meydana gelen buharlaşma tarafından yavaşlatılmaktadır.
Keywords: Jeoloji