Araştırma-geliştirme harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisi: Panel veri analizi - Ozcan, Burcu; Arı, Ayşe (My University, 2014)
Ekonomik büyümenin itici gücü olarak değerlendirilen araştırma-geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri ülke ekonomisi için önemli bir role sahiptir. 1980li yıllardan itibaren popüler hale gelen içsel büyüme teorileri Ar-Genin ekonomik büyümedeki rolünü gözler önüne sermiştir. Bu çalışmada Ar-Ge harcamaları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki, seçilmiş 15 OECD ülkesi için 1990-2011 dönemi boyunca panel veri modeli ile incelenmektedir. Tüm panel için ulaşılan sonuçlar Ar-Ge harcamalarının büyümeyi pozitif yönde etkilediği şeklindedir. Bu nedenle politika önerisi olarak yaşam standardı ve ekonomik büyümeyi hızlandırmayı hedefleyen ülkelerin Ar-Ge yatırımlarına ağırlık vermesi gerektiği söylenebilir.
Keywords: Endüstri Mühendisliği; İktisat