Sağlıklı Bireylerde SpektraI—Domain Optik Koherens Tomografi İle Ters ve Düz Görüntülerin _Kullanılarak Yapıldığı Subfoveal Koroidal Kalınlık Olçümlerinin Karşılaştırılması - Turgut, Burak; Tanyıldızı, Rumeysa (My University, 2013)
Amaç: Sağlıklı bireylerde spektral--domain optik koherens tomografi ile ters ve düz görüntülerin kullanılarak subfoveal koroidal kalınlık ölçümlerinin yapılması ve karşılaştırılması. Gereç ve Yöntemler: Sistemik vasküler hastalığı, retinal ve koroidal hastalığı olmayan ve refraktif kusuru --6 diyoptrinin üstünde olmayan 50 bireyin 50 gözü spektral--domain optik koherens tomografi ile tarandı. Herbir gözün koroid kalınlığı çekimin başlangıcında sağlanan düz ve ters kesit görüntüleri kullanılarak ölçüldü. Koroid kalınlığı, santral foveal bölgede retina pigment epitelinin arka sınırı ile koroid--sklera bileşkesi arasındaki mesafe olarak ölçüldü. Ölçülen subfoveal koroid kalınlıkları karşılaştırıldı. Bulgular: Olguların yaş ortalaması 32.4 (18--45 yaş) idi. 20 (%40) olgu kadın, 30 (%60) olgu erkekti. Bütün gözlerde optik koherens tomografik olarak retinal yapılar normaldi, foveal kontür mevcuttu. Hiçbir gözde retinal veya koroidal patoloji yoktu. Olguların görme keskinlikleri Snellen eşeline göre 1.0 idi. Subfoveal ortalama koroid kalınlığı düz görüntüler kullanılarak yapılan ölçümlerde 287+/--66 pm (175--385), ters görüntülerin kullanıldığı ölçümlerde 285+/--65 um (170--388) olarak bulundu. Ortalama subfoveal koroid kalınlıkları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Sonuç: Günümüzde çeşitli retinal ve koroidal hastalıkların tanı ve takibinde koroid kalınlığının önemi giderek artmaktadır. Koroid kalınlığının ölçümleri 'Enhanced Deep Imaging' adı verilen mod kullanılarak yapılsa da her optik koherens tomografi cihazında bu mod bulunmamaktadır. Ters görüntü kullanılarak ancak bu modu kullanılmadan da koroid kalınlığı ölçülebilmektedir. Bu iki ölçüm yöntemi arasında sağlıklı bireyler için ölçüm farklılıkları saptanmasa da ters görüntülerde koroid sınırlarını belirlemek daha kolay olabilir.
Keywords: Optik; Göz Hastalıkları