SOLDAN SAĞA ŞANTLI KONJENİTAL KALP HASTALARININ İZLEMİNDE NT-PRO BNP DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - DEMİROL, HATİCE ALTUĞ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Brain natriüretik peptid, diüretik, natriüretik, vazodilatatör etkileri olan, volüm ve basınç yüküne cevap olarak ventrikülden salgılanan bir hormondur. Bu çalışmanın amacı, soldan sağa şantlı konjenital kalp hastalığı olan hastaların izleminde NT-proBNP düzeylerini değerlendirmek ve soldan sağa şantın azalması veya artması ile ilişkisini saptamaktır.Çalışmaya ventriküler septal defekt ve sekundum atrial septal defekt tanısı olan 40 hasta ve masum üfürümü olan 20 çocuk alındı. Hastaların yaşları 15 gün-16 yaş arasındaydı, diğer sistemlere ait kronik hastalıkları yoktu. Başvurularında ve altı ay sonraki kontrollerinde kardiyolojik değerlendirmeleri yapıldı ve NT-proBNP için kan örnekleri alındı.Atrial septal defekt grubunda ilk ölçülen ortalama defekt çapı 5.84±1.03 mm, altı ay sonraki 3.86±1.03 mm bulundu. Ventriküler septal defekt grubunda ilk ölçülen defekt çapı 4.04±0.56 mm, altı ay sonraki 3.20±0.73 mm bulundu. Atrial septal defekt grubunda ortalama NT-proBNP düzeyi 180.36±11.14 pg/ml, ventriküler septal defekt grubunda 160.19±8.01 pg/ml, kontrol grubunda 102.04±8.23 pg/ml bulundu. Atrial septal defekt ve kontrol grubu ilk ölçülen NT-proBNP düzeyleri karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu (p<0.05). Ventriküler septal defekt ve kontrol grubu NT-proBNP düzeyleri karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptandı (p<0.05). Atrial septal defekt ve Ventriküler septal defekt grubunun ilk ölçülen NT-proBNP düzeyleri arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Atrial septal defekt ve Ventriküler septal defekt grubunda altı ay izlemden sonra alınan NT-proBNP değerleri sırasıyla 101.78±12.18 ve 147.84±16.03 pg/ml bulundu. Her iki grubun ikinci ölçülen NT-proBNP düzeyleri arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu (p<0.05).Sonuç olarak, soldan sağa şantlı konjenital kalp hastalığı olan çocuklarda NT-proBNP düzeyinin kontrollere göre yüksek olduğu, EKO ile değerlendirilen defekt çapındaki küçülme oranı ile paralel olarak azaldığı görüldü.Anahtar kelimeler: NT-proBNP, ASD, VSD

Brain natriuretic peptid which is a hormon secreted from ventricle in response to volume and pressure loads has diuretic, natriuretic and vasodilatory effects. The aim of this study is to evaluate NT-proBNP levels in patients? follow-up with congenital heart diseases with left-to-right shunt, and to determine its relationship with decrease or increase in left-to right shunt.40 patients with ventricular septal defect and secundum atrial septal defect and 20 children with innocent heart murmur are taken to this study. Patients?s ages were between 15 days and 16 years, they had no other systemic chronic disease. The cardiologic evaluations and blood samples were taken for measurement of NT-proBNP at the application of the study and the subsequent control at the six months.Mean measured defect diameter in atrial septal defect group was found 5.84 ± 1.03 mm at the first measurement, and after six months was 3.86 ± 1.03 mm. The first measured mean defect diameter in ventricular septal defect group was found as 4.04±0.56 mm and after six months the mean defect diameter in ventricular septal defect group was found as 3.20±0.73 mm. Mean NT-proBNP level was found 180.36±11.14 pg/ml in atrial septal defect group, 160.19±8.01 pg/ml in ventricular septal defect group and 102.04±8.23 pg/ml in control group. When atrial septal defect group and control group was compared, statistically significant difference was found in the first measured NT-proBNP levels of the groups (p<0.05). When NT-proBNP levels of ventricular septal defect group and control group were compared, statistically significant difference was found between these groups (p<0.05). The first measured NT-proBNP levels of atrial septal defect and ventricular septal defect were not found statistically significant difference (p>0.05). After six months follow-up, NT-proBNP levels of atrial septal defect and ventricular septal defect were found as 101.78±12.18 and 147.84±16.03 pg/ml, respectively. The second measured NT-proBNP levels were found statistically significant difference between these groups (p<0.05).As a result, we showed that NT-proBNP level was higher in congestive heart failure in children with congenital heart diseases with left-to-right shunt and was parallel with the rate of decrease in the defect diameter evaluated with echocardiography when compared with control group.Key Words: NT-proBNP, ASD, VSD
Evaluation of NT-PROBNP levels in patients with congenital heart diseases with left-to-right shunt follow-up
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları