Hemşirelik öğrencilerinin dua etmeye ilişkin görüşleri - Mankan, Talip; Polat, Hilal; Canpolat, Muhammed (My University, 2014)
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin dua etmeye ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Araştırmanın evrenini Malatya Sağlık Yüksekokulu’nda okuyan 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden 619 kişi oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş araştırmaya katılmayı kabul eden öğrenciler araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri Kasım - Aralık 2013 tarihleri arasında toplanmış ve 259 öğrenci ile araştırma tamamlanmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamasının 21±1.64 olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %36.3’ünün erkek, %63.7’sinin kadın olduğu, %37.1’inin 2. Sınıf öğrencisi, %32’sinin 3. Sınıf öğrencisi, %30.9’unun 4. Sınıf öğrencisi olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin %93.4’ü dua etmenin temel gereksinim olduğu ve dua etmenin hastalıkları iyileştirmede etkisinin olduğunu, öğrencilerin %58.7’sinin dua etmenin hemşirelik bakımı içerisinde yer almadığını belirtmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %76.8’i hemşirelerin hastaların iyileşmesi için hastalara dua etmesi gerektiğini ve öğrencilerin %77.6’sı daha önce hastaların iyileşmesi için dua ettiklerini belirtmiştir. Sonuç: Araştırmanın sonucunda öğrencilerin çoğunluğunun manevi bakım hakkında bilgisinin olmadığı, öğrencilerin büyük oranının dua etmenin iyileştirmede yardımcı olabileceğini belirtmişlerdir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Dua etme; Hemşirelik öğrenci; Hemşire