SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ KÜRESEL SORUNLARLA İLGİLİ TUTUM ÖLÇEĞİ GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Kan, Çiğdem (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının küresel sorunlara yönelik tutumlarınıbelirlemek amacıyla bir tutum ölçeği geliştirmektir. Bu araştırmada, betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırma,Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Gazi Osman Paşa Üniversitesi,100. Yıl Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi olmak üzere tesadüfî yöntemle seçilen toplam 7üniversitede gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında, öğretmen adaylarının küresel sorunlara yöneliktutumlarını incelemek amacıyla bir tutum ölçeği geliştirilmiş ve toplam 734 öğretmen adayına bu ölçekuygulanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, SPSS 17 ve Lisrel 8.7 paket programı kullanılmıştır. Ayrıca küreselsorunlarla ilgili tutum ölçeği geliştirilirken betimleyici ve doğrulayıcı faktör analizinden yararlanılmıştır. Yapılangüvenirlik ve geçerlik analizi sonucunda toplam 27 madde ve iki alt boyuttan oluşan küresel sorunlara yöneliktutum ölçeği geliştirilmiştir. Bu ölçeğin, üniversite öğrencilerinin küresel sorunlara yönelik tutumlarını belirlemeyeyönelik çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları