İdeal Hayvan Yetiştiriciliği İçin Veri Madenciliğine Dayalı Bir KDS Çalışması - Uçar, Ukbe Usame; Balo, Figen; Eraslan, Gülsüm; Çetin, Büşra (Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 2017)
Hayvancılık dünya üzerindeki birçok ülke ve insanın temel geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Hayvanlardan elde edilen ürünler gıda ve ilaç sektörü başta olmak üzere birçok faaliyet alanının temel hammaddesini oluşturmaktadır. Ülkeler hayvancılık faaliyetlerinden büyük ticari gelirler elde etmekte ve ciddi yatırım politikaları oluşturmaktadır. Gerek mikro boyutta gerekse makro boyutta yapılacak hayvan yetiştiriciliğinde uygun yatırım politikalarının belirlenmesi büyük bir önem arz etmektedir. Yanlış yapılan yatırım politikaları ise maddi ve zamansal açıdan ciddi kayıplara neden olmaktadır. Bu çalışmada, herhangi bir coğrafyanın iklimsel ve coğrafik özellikleri dikkate alınarak yetiştirebilecek en uygun hayvan türünün belirlenmesini sağlayan bir karar destek sistemi geliştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, çözüm metodolojisi olarak veri madenciliği metotlarından biri olan sınıflandırma işlevine ait karar ağacı yöntemi kullanılmıştır. Belirtilen yöntemin veriler üzerinde uygulanmasında ise SPSS Clementine 12.0 programından yararlanılmıştır. Sonuç olarak, geliştirilen sistem sayesinde hayvan yetiştirilmesi planlanan bölge için uygun ve verimli hayvan türlerinin kullanıcıya sunulduğu tespit edilmiştir.