Bipolar bozukluğu olan hastalarda lityum verilmesinin tiroid fonksiyon testleri, kardiak markerler ve eser element düzeylerine etkileri - Çıkım, Gürkan; Gürsu, M. Ferit (My University, 2001)
Bu çalışmada bipolar bozukluğu olan hastalarda tedavi amaçlı olarak uzun süre Lityum karbonat kullanımının tiroid fonksiyon testleri (T3, T4, sT4, sT3, TSH), kardiak markerler (kolesterol, trigliserid, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, VLDL-kolesterol, Lp(a), ApoA , ApoB) ve eser element (Fe, Cu , Mg, Zn) düzeyleri üzerine tedavi Öncesi ve sonrası dönemde etkileri araştırıldı. Bütün hastalarda serum T3 , T4 ve TSH düzeylerinin tedavi sonrası dönemde %15-25 oranında azaldığı saptandı. Serum Lp(a) ve Apo B düzeyleri tedavi öncesi ile kıyaslandığında %20-37 oranında arttı. Diğer kardiak parametrelerde artış ve azalış oranları istatistiksel olarak anlamlı bulunamadı. Serum Fe ve Ferritin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşme görüldü. Bakır, Magnezyum ve Zn düzeylerinde bir yükselmenin bulunması dikkat çekti. Ancak bu yükselme istatistiksel olarak anlamlı değildi. Bu sonuçlara göre bipolar bozukluğu olan hastalarda uzun süre lityum karbonat kullanılmasının hipotroidiye ve bazı kardiak problemlere yol açabileceği dikkate alınmalı ve lityum tedavisi sırasında diyete demir yönünden takviye yapılması önerilmelidir.
Keywords: Tiroid fonksiyon testleri; Eser elementler; İki uçlu duygu durum bozukluğu; Hipotiroidi; Biyolojik belirteçler; Lityum