THE EFFECT OF OCCUPATIONAL SAFETY PRACTICES ON JOB SATISFACTION - ABDULLAH, ASHTI TAHSEEN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Günümüzde, küreselleşme, örgütlerin ve insan kaynaklarının önündeki tüm sınırların açılması ve kaldırılması yoluyla bu öğelere odaklandığı için tüm iş organizasyonlarında insan kaynakları kavramı mihenk taşı durumundadır. İnsan kaynağına duyulan ilgi nedeniyle maddi ve manevi tüm gereksinimleri göz önünde bulunduran işletmeler, çağımızda insan kaynağının işini yaparken maruz kalabileceği zorluklardan dolayı meydana gelebilecek olası tüm yaralanmalardan nasıl korunacağı konusu üzerinde durmaktadırlar. İnsan kaynağı, diğer kaynaklardan farklı olarak kurumların en önemli kaynağı ve işletmelerin genel performansını büyük ölçüde etkileyen unsurlardan biri olarak görülmesine rağmen, çalışma çerçevesinde çeşitli ihtiyaçları karşılamaya yardımcı olmayan yani teşvik edici olmayan çalışma koşullarından oldukça fazla etkilenmektedir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler, başta insan kaynakları departmanı olmak üzere insan kaynaklarını korumak için, işyeri kazalarını azaltmak ve kazalara neden olan güvenli olmayan işyerlerinde yaptıkları işten kaynaklanan risklerden işçileri korumak için iş güvenliği programları oluşturma yöntemine başvururlar. Genel olarak sanayi kuruluşlarının ve hizmet kuruluşlarının çalışmalarının sürdürülebilirliği için insan kaynağı çok önemli bir unsurdur. Bu, iş sağlığı ve güvenliği prosedürlerini güvence altına alarak, çalışma ortamını tüm risklere karşı garanti altına alan güvenli bir çalışma ortamı sağlama ihtiyacı anlamına gelir. Bunun yanında, kuruluşlar standartlar aracılığıyla uygun çalışma koşullarını sağlamaya teşvik edilebilir. Günümüz standardizasyonlarında ön plana çıkan belirli standartlar (ISO45001), farklı çalışma gruplarında çalışanlar için iş sağlığı ve güvenliği anlamına gelmektedir ve bu nedenle, mevcut araştırma, Dohuk Valiliği'nde petrol sektörü içinde, iş sağlığı ve güvenliği kavramlarının mevcudiyetini ve bunun iş tatmini üzerindeki etkisini bulmaya yönelik bir girişim olarak ortaya çıkmaktadır. Petrol sektörü insanların günlük yaşamlarında iş kazalarına maruz kalabilecekleri alanlardan biri olduğu için bu sektördeki 120 çalışana anket dağıtılmıştır. İstatistiksel veri içermeyen veya çalışanlardan geri dönmeyen 20 anket mevcut olup araştırma kapsamında 100 adet anket incelemeye alınmıştır. Araştırmacı birtakım hipotezler geliştirmiştir; bunlardan en önemlisi, makro düzeyde ve çalışma örnekleminin kısmi düzeyinde iş güvenliği ile iş tatmini arasında pozitif bir ilişki ve etkinin olduğudur. Petrol sektörünün gelecekte hata yapmamalarını sağlamak için çalışanları daha özgür bir ortamda çalışmaları için yetkilendirmeye ihtiyaç duyabileceği yönünde bir dizi sonuca varılmıştır.

Within the present time that human resources are the cornerstone within all ?business organizations and if globalization focused on it through the opening and ?the abolition of all borders in front of organizations and human resources. It was from ?the concern for the human resource, taking all its requirements into consideration of ?material and moral and this at the same time became from challenges within the current ?era of organizations about how to preserve the human resource from all injuries that may ?be exposed while performing his job. Although the human resource has become seen as the ?most important resource of institutions and one of the elements that greatly affect the ?overall performance of the organization unlike other resources, it is highly affected by the ?non-stimulating work conditions that do not help to satisfy various needs in the ?framework of work. To preserve its human resources, especially human resources, small and medium enterprises resort to establishing occupational safety programs to reduce workplace accidents and to protect workers from risks resulting from the work they engage in unsafe workplaces that cause accidents. The human resource is the crucial element for the sustainability of the work of industrial organizations in general and service organizations alike. This means the need to provide a safe work environment that guarantees it from all the risks of the work environment by securing occupational health and safety procedures. In addition to encouraging organizations to work to provide suitable working conditions through standards. Certain specifications, which come in the forefront of the specifications (ISO45001), mean occupational health and safety for workers in different worksheets, and for this reason, the current research comes as an attempt to find out the extent of the availability of concepts of occupational health and safety within the studied (oil) sector in the governorate of Dohuk, the effect of this on job satisfaction. For workers within that sector, given that the oil sector is one of the fields in which people may be exposed to work injuries within their daily life, and that is through the researcher obtaining data by distributing the questionnaire to (120) employees from which only (100) unit were obtained and the other 20 units of the survey did not return from the employees or were cancelled due to incorrect information valid for statistical analysis. The researcher developed a set of hypotheses, the most important of which is that there are a positive correlation and effect between occupational safety and job satisfaction at the macro and a partial level of the study sample. A set of conclusions was reached, the most important of which is that the oil sector may need to empower the employees to work freely, to ensure that they do not make any mistakes in the future.
I?ş güvenliği uygulamalarının iş tatmini üzerine etkisi
Keywords: İşletme