Japon balıklarından (Carassius auratus auratus L.) oranda,ryukin ve veiltail varyetelerinin melezlenmesi - Ural, M. Şener; Özdemir, Yaşar (My University, 2002)
Bu çalışmada; Japon balıklarının eşeysel olgunluk ve üreme dönemi, yumurta alımı, varyetelerin çaprazlanması, yumurta verimi ve yumurtaların kuluçkalanması, larvaların - beslenmesi ve melezlerin özellikleri belirlendi. Melezlerin özelliklerinin belirlenmesinde ise yavruların yaşama oranı, renklenme, kuyruk yüzgecinin çift veya tek oluşu, anal yüzgecin çift veya tek oluşu, dış görünüş olarak meydana gelen bozukluklar ve bunlara bağlı olarak ana-babaya benzerlik oranlan incelendi. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, ana-babaya benzerlik oranı en düşük Oranda $\\male$ x Veiltail $\\female$ (%10.06) ve Veiltail $\\male$ x Oranda $\\female$ (%9.22) gruplarında, en yüksek Ryukin $\\male$ x Oranda $\\female$ (%47.75) grubunda elde edildi. Sonuç olarak, aynı özelliklere sahip varyeteler birbirleri ile caprazlandığmda verimli sonuçlar alınamadı. En verimli sonuçlar Oranda x Ryukin ve Ryukin x Veiltail çaprazlamalarından elde edildi.
Keywords: Eşeysel olgunluk; döllenme gücü; balık yavrusu; çeşitler; yaşayabilme; üreme; Carassius auratus; japon balığı; yumurta bırakma; melezleme; akvaryum balığı