İMMÜN SÜPRESE HASTALARDAN SOYUTLANAN KANDİDA SUŞLARININ TİPLENDİRİLMESİ VE ANTİFUNGAL İLAÇLARA KARŞI DUYARLILIKLARININ E-TEST YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI - ÖZCAN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2006)
Kandidaların immün sistemi baskılanmış veya genel durumu kötü olanhastalarda invaziv ve yaygın-sistemik enfeksiyonlara yol açarak ciddi bir mortalitenedeni olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, hastanemizde yatarak tedavi görenimmün sistemi baskılanmış veya genel durumu bozuk hastalardan soyutlanankandidaların tür ayrımlarının yapılması ve antifungal duyarlılıklarının araştırılmasıamaçlanmıştır. Çalışmada 39 febril nötropenik ve yedi genel durumu bozuk yoğunbakım hastasından alınan idrar (6), balgam (6), kan (11), yara (4), endotrakealaspirat (7), boğaz (3), kateter (7) ve dışkı (2) örneklerinden yapılan mikolojikkültürlerinde toplam 46 kandida suşu soyutlanmıştır. Soyutlanan kandidaların türayrımları API ID 32 C (Bio MÃ©rieux/Fransa) kitleri ile yapılmıştır. Çalışılansuşların 24` ü (%52.1) Candida albicans, beşi (%10.8) Candida krusei, yedisi(%15.2) Candida tropicalis, dördü (%8.6) Candida glabrata, üçü (%6.5)Candida parapsilosis ve üçü (%6.5) Candida guillermondii olarak tanımlanmıştır.E test (AB Biodisk, İsveç) ile yapılan antifungal duyarlılık deneyinde, kandidaların%2.1' i amfoterisin B' ye, %21.7'si ketokonazol ve flukonazola, %17.3' üvorikonazola, %23.9' u ıtrakonazola ve %6.5' i ise flusitozine dirençli bulunmuştur.En etkin antifungal olarak saptanan amfoterisin B' nin MİK50 ve MİK90 değerlerisırasıyla 0.019 ve 0.75 Î¼g/ml; en düşük etkinlikli antifungal olarak saptananıtrakonazolün MİK50 ve MİK90 değerleri ise sırasıyla 0.032 ve 16 Î¼g/ml olarakbulunmuştur.Tıptaki ilerlemelere paralel olarak fırsatçı patojen olan kandidalarınhedefindeki hasta popülasyonu gittikçe artmakta ve zamanla invaziv kandidaenfeksiyonlarının sıklığında da yükseliş olduğu görülmektedir. Bu nedenlerle,özellikle riskli hastalarda gelişen ciddi enfeksiyonların tedavisinin başarılı bir1şekilde yapılabilmesi için kandidaların tür ayrımlarının rutin olarak uygulanması vegüvenilir bir yöntemle antifungal duyarlılıklarının saptanması gerekmektedir.Anahtar Kelimeler: Kandida türleri, amfoterisin B, vorikonazol, ketokonazol,ıtrakonazol, flukonazol, flusitozin, antifungal duyarlılık.2

Investigation of the Antifungal Susceptibility of Candida Strains Isolated fromImmune Suppressed Patients, with E test MethodIt is well-known that Candida cause a considerable mortality via leadinginvasive and disseminated-systemic infections in the patients whose immune-suppressed or in poor clinic condition. In this study, it was aimed to investigatetyping of Candida species that were isolated from various clinic samples frominpatients whose immune-suppressed or in poor clinic condition and also todetermine the antifungal susceptibility of these isolates. During the study, a total 46Candida were isolated from urine (6), sputum (6), blood (11), wound (4),endotracheal aspirate (7), nasopharynx (3), catheter (7) and stool (2) samples of 39febrile neutropenic patients and 7 patients with poor clinic condition in intensivecare units. Typing of the Candida isolates were carried out with API ID 32 C (bioMÃ©rieux) kits. Of the strains included in to the study, 24 (52.1%) were identified asCandida albicans, five (10.8%) were Candida krusei, seven (15.2 %) were Candidatropicalis, four (8.6 %) were Candida glabrata, three (6.5 %) were Candidaparapsilosis and three (6.5%) were Candida guillermondii. In the susceptibilityassay with E test, 2.1% of the isolates were found resistant to amphotericin B, 21.7% to ketoconazole and fluconazole, 17.3 % to voriconazole, 23.9% to itraconazoleand 6.5 % to flucytosine. The MIC50 and MIC90 values of the most active antifungal,amphotericin B, were determined as 0.019 and 0.75 Î¼g/ml, respectively; and theMIC50 and MIC90 values of the least active antifungal, itraconazole, weredetermined as 0.032 and 16 Î¼g/ml, orderly.3Due to development of the medicine, the target patient population ofCandida which is an opportunistic pathogen, is progressively augmented, and by thetime, it is observed that the prevalence of the invasive candida infections are beingincreased. Therefore, to successfully treat the serious infections caused by Candidain the patients at high risk, typing of the Candida should be routinely performed andantifungal susceptibility of these strains should be investigated with a reliablemethod, regularly.Key-Words: Candida strains, amphotericin B, voriconazole, ketoconazole,ıtraconazole, fluconazole, flucytosine, antifungal susceptibility.4
Investigation of the antifungal susceptibility of candida strains isolated from immune suppressed patients, with e-test method
Keywords: Mikrobiyoloji