Tropikal theileriozisli sığırlarda klinik, hematolojik ve bazı biyokimyasal parametreler ile serum kobalt ve $B _{12}$ vitamin düzeyleri - İssi, Mustafa; Gül, Yusuf; Başbuğ, Onur; Sahin, Nurhan (My University, 2010)
Bu çalışmada tropikal theileriozis teşhisi konan sığırların bazı klinik hematolojik ve biyokimyasal parametreler ile kan serumu kobalt ve $B _{12}$ vitamin düzeylerinin belirlenmesi amaçlandı. On sağlıklı (Kontrol Grubu) ve 10 tropikal theileriozisli (Hasta Grubu) olmak üzere toplam 20 sığır araştırma materyalini oluşturdu. Kontrol grubuna göre hasta grubunda; vücut sıcaklığı, solumun frekansı, total bilirubin (P<0.001), aspartat amino transaminaz (AST), alanin amino transaminaz (ALT), alkalen fosfataz (ALP) (P<0.01) ve kalp frekansı, $B _{12}$ vitamininde (P<0.05) artış belirlenirken, rumen hareketi, hemoglobin miktarı, hematokrit değer, total lökosit sayısı (P<0.001), eritrosit sayısı (P<0.01) ve serum kobalt seviyelerinde (P<0.05) azalma belirlendi. Sonuç olarak, tropikal theileriozisli sığırlarda serum kobalt düzeyi düşük, fakat serum B12 vitamin düzeylerinin yüksek olduğu tespit edildi.
Keywords: Tayleriyozis; alyuvarlar; kan kimyası; kobalt; kalp hızı; klinik görünüm; solunum; alanin aminotransferaz; aspartat aminotransferaz; alkalin fosfotaz; hematokrit; sığır; hematoloji; bilirubin; protozoa enfeksiyonları; akyuvarlar; vücut sıcaklığı; rumen hareketliliği; Theileria; akyuvar sayısı; B12 vitamini; hastalık belirleyiciler