DEĞERLERE DAYALI SINIF YÖNETİMİ - PEKİNCE, DİLEK (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırma, öğretmenlerce benimsenen değerlerin sınıf yönetiminde yansıtılma biçimlerini ve bunların öğrenciler üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu genel amaç doğrultusunda, 2008-2009 eğitim-öğretim yılında, Elazığ ili merkezinde ve ilçelerinde bulunan yatılı ilköğretim bölge okullarında görev yapan 68 birinci kademe öğretmeni bu çalışmadaki araştırma grubu olarak ele alınmıştır. Çalışmada öğretmen görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile alınmış, elde edilen veriler, niteliksel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlar, sınıf yönetiminde öğretmenler tarafından en çok tercih edilen değerler arasında, sorumluluk ve dürüstlük bulunduğunu; en az tercih edilen değerler arasında ise zevk ve heyecan verici hayat olduğunu göstermektedir. Öğretmenlerin sınıf yönetiminde tercih ettikleri değerleri, anlatım, geribildirim, modelleme, kişisel örgütleme ve sınıf iklimi oluşturma biçimlerinde sınıf yönetimine yansıttıkları görülmüştür. Sınıf yönetiminde yansıtılan değerlerin ise öğrencilerin akademik gelişimleri, sınıf iklimi ve öğrenci davranışları ile kişiler arası ilişkiler üzerinde etkili olduğu ulaşılan sonuçlardandır.Anahtar Sözcükler: Yatılı Bölge Okulları, Öğretmenler, Sınıf Yönetimi, Değerler, Öğrenciler, Akademik gelişim, Nitel Araştırma.

This study was done with the aim of determining the reflecting styles of the values adopted by the teachers in classroom management, and finding out the impacts of them on the students. In the frame of this main aim, 68 primary school teachers who worked in the boarding schools in the city center and towns of Elazig in the 2008-2009 instructional year, were taken as the study group in this research. In the study, the views of the teachers were taken by semi-structured interviews, and the obtained data were analyzed by qualitative analysis techniques. The findings revealed that the most preferred values by teachers in classroom management were responsibility and honesty; and the least preferred ones were pleasure and comfortable life. Teachers? reflecting styles of these preferred values in the classroom management were in the form of explaining, modeling, self regularization, feedback, and classroom climate. The impacts of these reflected values in the classroom management were mostly on students? behaviors, interpersonal relationships, and classroom climate.Key Words: Regional Public Boarding Schools, Teachers, Classroom Management, Values, Students, Academic Improvement, Qualitative Research.
Values based classroom management
Keywords: Eğitim ve Öğretim