Experimentally induced cranial cruciate ligament ruptures with repair of caudal tibial muscle and evaluation of Its outcome in dogs - Ünsaldı, Emine; Karabulut, Enis; Sağlıyan, Aydın (My University, 2011)
Bu çalışmada köpeklerde deneysel olarak oluşturulan ön çapraz bağ (CrCL) kopmalarının m.tibialis caudalis (MTC) kullanılarak sağaltılması,sonuçlarının klinik, nekroskopik, histopatolojik ve manyetik resonans görüntüleme (MRI) olarak değerlendirilerek bu tendonun ön çapraz bağkopmalarının sağaltımında yeni bir alternatif olup olamayacağının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada genelde 15 kg’ın üzerinde olmak üzerefarklı ağırlık, ırk, yaş ve cinsiyette 10 adet köpek kullanılmıştır. Anestezi altında lateral parapatellar ensizyonla ekleme ulaşıldıktan sonra CrCL kesilipuzaklaştırılmıştır. Medialde bulunan MTC tendosunun insersio noktası yapıştığı bölgeden dikkatlice ayrılarak tibianın proksimaline kadar serbesthale getirilmiştir. Origosu tibiaya bağlı kalacak şekilde serbest hale getirilmiş olan tendo tabandan uç kısma kadar polyglactin ile örülmüştür. Dahasonra 4,5 mm’lik bir matkap ucuyla tendo origosunun yanından tibianın proksimal eklem yüzeyinin medialine çıkacak şekilde (çapraz bağın tibiayabağlı olan yönü doğrultusunda) eklem içine doğru bir tunel açılmıştır. Femurun lateral kondilusu içerisinden geçecek şekilde çapraz bağın yapışmayönünde ikinci bir tunel açılarak hazırlanmış tendo önce tibianın medialindeki, daha sonra femurun lateral kondilusundaki tunelden geçirilerek,femurun lateral yüzüne yerleştirilen bir veya iki adet vidaya tespit edilmiştir. Denekler bir yıl boyunca gözetim altında tutularak klinik muayeneleriyapılmış, 3.6.12. aylarda MR görüntüleri ve 12. ayda uyutularak nekroskopi sonrasında ise rekonstrukte edilen ön çapraz bağın histopatolojikmuayenesi yapılmıştır. Klinik olarak olguların 6. aydan itibaren extremitelerini normal olarak kullanabildikleri, MR görüntülemede çalışma sonunda,yalnızca bir olguda gref sıkışması saptandığı diğer olgularda rekonstrukte çapraz bağın interkondiler aralıkta ve tunellerde düşük sinyal yoğunlukludevamlı bant olarak gözlendiği, tüm olgularda grei n eklem içinde, tibial ve femoral kanallarda mevcudiyeti tespit edilmiştir. Alınan sonuçlarabakılarak, köpeklerde ön çapraz bağ kopmalarının sağaltımında m.tibialis caudalis tendosunun kullanılmasının uygun olacağı kanısına varılmıştır.
Keywords: Operatif sağaltım; köpek; onarım; deneysel cerrahi; ön çarpraz bağ; kaudal tibial kas; rüptür (Veterinerlik)