Hastane kökenli metisilin dirençli stafilokok suşlarında slime oluşumu ile bunun teikoplanin duyarlılığına etkisinin araştırılması - Çelik, İlhami; Cihangiroğlu, Mustafa; Yüce, Pınar; Akbulut, Ayhan; Kılıç, S. Sırrı (My University, 2004)
Nozokomiyal pnömoni ve sepsis etkeni olarak izole edilen 50 stafilokok suşunda E-test yöntemiyle ölçülen teikoplanin minimum inhibitör konsantrasyonu (MİK) değerleri ile Kongo red agar plak yöntemiyle slime faktörü oluşumu arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmaya alınan 50 suşun 35’i Staphylococcus aureus, 15’i koagülaz negatif stafilokok (KNS) idi. Suşların 31’i endotrakeal aspirattan (ETA), 19’u kandan izole edilmiştir.Otuzbir S.aureus ve 12 KNS suşu slime oluşturmuş, 4 S.aureus ve 3 KNS suşu oluşturmamıştır. Teikoplanine birer S.aureus ve KNS suşu orta duyarlı bulunmuş, dirençli suşa rastlanmamıştır. S.aureus veya KNS suşları için, ETA veya kandan izole edilenler için, slime oluşturan veya oluşturmayan suşlar için teikoplaninin ortalama MİK değerleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Yine de ortalama MİK değerinin slime oluşturan suşlarda (4.3$pm$3.5 µg/ml) oluşturmayanlardakinden (2.7$pm$1.2 µg/ml) yüksek olması konunun daha fazla suşla incelenmesi gerektiğini düşündürmüştür.
Keywords: Metisilin direnci; Mikrobiyal duyarlılık testleri; İlaç direnci; Staphylococcus; Çapraz enfeksiyon; Teikoplanin