KÜRESEL GRAFİTLİ DÖKME DEMİRİN TRD YÖNTEMİ KULLANILARAK VC KAPLANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - ERTANÇ, SAMET (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmada, küresel grafitli dökme demir yüzeyi TRD yöntemi kullanılarak sırasıyla 850, 900 ve 950 °C işlem sıcaklıklarında 2, 4 ve 6 saat sürelerde VC kaplanmıştır. Bu amaçla yüzeyleri parlatılan numuneler, belirtilen sıcaklık ve sürelerde tuz boraks, Al ve Fe-V tozundan oluşan tuz banyosu kullanılarak kapalı bir ortamda kaplama işlemine tabi tutulmuştur. Yapılan kaplama işlemi sonrasında yüzeylerdeki kaplama tabakası kesiti ve geçiş bölgesi incelenmiştir. Böylece kaplama tabakası kesiti optik mikroyapı, SEM, EDS, Mapping ve mikrosertlik analiz yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Aynı zamanda kaplama tabakası faz yapısı tespiti için XRD analizi yapılmıştır. Optik mikroskoba bağlı clemex analiz sistemiyle kaplama tabakası kalınlığı, işlem sıcaklığı ve süreye bağlı olarak 2,62 – 11,80 ?m arasında elde edilmiştir. Aynı zamanda, elde edilen kaplamaların morfolojileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) analizleri ile belirlenmiş ve noktasal EDS analizleri ile kaplama tabakası ve geçiş bölgesi elementer içeriği tespit edilmiştir. Mikrosertlik analizleri sonucunda ise kaplama tabası yüzey sertliği maksimum 4608 HV olarak tespit edilmiştir.

In this study, The surface of Ductile Graphite Cast Iron was covered with VC respectively at 850, 900, 950° C for 2, 4, 6 hours by using TRD method. For this purpose, the samples which polished surfaces have been carried out to the coating process in the indoor environment by using salt bath consisting of salt, borax, Aluminum (Al) and Fe-V powder at specified temperatures and times. After the coating process which was made the section of the coating layer on the surface and transition zone were investigated. Thus, the section of the coating layer was investigated by using analysis methods such as; optical microstructure, SEM, EDS, Mapping and micro hardness. At the same time, XRD analysis was made for detection the phase structure of coating layer. Coating layer thickness with the clemex analysis system connected to the optical microscopy was obtained between 2,62 - 11,80 µm depending on temperature and process. At the same time, the morphologies of the obtained coatings were investigated by scanning electron microscopy (SEM) analysis coating layer with dotted EDS analysis and transition zone elements content were determined. As a result of micro hardness analysis, hardness of coating layer surface was investigated the most 4608 HV.
Investigation of VC coating of ductile graphite cast iron using TRD method
Keywords: Metalurji Mühendisliği