Enerji Etkin Bina Tasarımı İçin Çift Kabuk Cephelerin Isıl Performansı - Yüksel, Elif Nur; Ekici, Betül Bektaş (Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 2022)
Son yıllarda, giderek artan ve oldukça da önemli olan iklim değişikliği sorunları yaşanmaktadır. Dünya genelindeki kullanılan enerji tüketiminde ilk sırada yer alan ve yaşanılan enerji krizlerinde başrolü çeken yapı sektörüne hasarlarının telafisi için enerji korunumunda önemli sorumluluklar düşmektedir. Bunun bir sonucu olarak ortaya çıkan bir yaklaşım olan enerji etkin yapı tasarımında temel amaç, dış ortam koşullarına karşı minimum enerji harcayarak optimum iç ortam konforunun sağlanmasıdır. Yapı kabuğu bina enerji ihtiyaçlarının belirlenmesinde önemli rol oynayan çevresel parametrelerle doğrudan temas halinde bulunan arayüz olduğundan, enerji etkin tasarım önlemlerinin alınabileceği başlıca bileşen durumundadır. Özellikle kentlerin kalabalıklaşması ve yüksek katlı binaların artmasıyla düşey yüzeylerde alınacak önlemler bina enerji yüklerinin azaltılmasında büyük oranda etkili olmaktadır. Geleneksel cephelerin aksine gerekli durumlarda yenilenebilir kaynaklardan yararlanma/korunmanın mümkün olduğu çift kabuk sistemler ısı kayıp ve kazançlarının kontrol altında tutulmasında fayda sağlamaktadır. Özellikle iki kabuk arasında yer alan boşluk binanın soğutulmasında da büyük bir rol oynayarak güneş ışığından elde edilen ısıyı azaltırken aynı zamanda iyi bir ısı yalıtımı işlevi de görmektedir. Bu çalışmanın amacı; çift kabuk bina cephelerinin performans kriterleri ile bina ısıtma ve soğutma yüküne olan etkileri belirlemektir. Bu amaçla örnek bir ofis binası DesignBuilder simülasyon programı yardımıyla modellenerek yapının ısıtma ve soğutma yükleri hesaplanmıştır. Farklı çift kabuk kombinasyonları ile olusturulan cephe alternatiflerinin Elazığ ili iklim koşullarındaki performansları espit edilerek sonuçlar şekil ve tablolarla sunulmuştur.
Keywords: Engineering; Mühendislik