COVİD-19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİ VE ÖĞRETİM ELEMANLARININ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - BAYLAS, SİNEM (Fırat Üniveristesi, 2022)
Araştırmanın amacı, Covid-19 Pandemisi sürecinde uygulanan uzaktan eğitim uygulamalarının olumlu ve olumsuz etkilerine ilişkin Meslek Yüksekokulu öğrenci ve öğretim elemanlarının görüşlerini belirlemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi ve fenomenoloji (olgu bilim) deseni kullanılmıştır. Örneklem seçiminde maksimum çeşitlilik örneklemesi tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2021- 2022 eğitim-öğretim yılında Bingöl il merkezinde bulunan Bingöl Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda eğitimine devam eden 2.sınıf öğrencilerinden 39 öğrenci ve bu okulda görev yapan 23 öğretim elemanı oluşturmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından katılımcıların görüşlerini ayrıntılı bir şekilde alabilmek amacıyla 13 sorudan oluşan öğrenci görüşme formu ile 15 sorudan oluşan öğretim elemanı görüşme formuyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler sonucunda öğretim elemanları ve öğrencilerin uzaktan eğitim kararını duyduklarında olumlu ve olumsuz olmak üzere iki yönde farklı duygu ve düşüncelere sahip oldukları görülmüştür. Uzaktan eğitim uygulamalarına ilişkin elde edilen verilerin analizine bağlı olarak öğretim elemanları ve öğrencilerin; uygulamanın dersler üzerindeki etkisi, kişilerarası iletişime etkisi, karşılaşılan problemler, uzaktan eğitim uygulamalarına yönelik öneriler, yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitimin olumlu-olumsuz yönleri, ölçme-değerlendirme uygulamalarının faydalı yönleri ve karşılaşılan sorunlar ve uzaktan eğitimin devamlılığına ilişkin görüş bildirmişlerdir. Bu ortak ana temalar haricinde öğrencilerin, uzaktan eğitim uygulamalarında kullanılan materyallere ilişkin görüşlerine ait bir ana tema daha belirlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, uzaktan eğitim kararını ilk duyduklarında hem öğrencilerin hem de öğretim elemanlarının tedirginlik hissettikleri gözlenmiştir. Süreç içerisinde uzaktan eğitimle verilen uygulamalı ve teorik derslerde yeterli verimin alınmadığını her iki örneklem gurubu da dile getirmiştir. Uzaktan eğitimin iletişim açısından değerlendirdiği ana temada hem öğrencilerin hem de öğretim elemanlarının iletişim kurarken çeşitli problemler ile karşılaştıkları ve bu nedenle etkili iletişim kuramadıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Uzaktan eğitim uygulamalarında öğrenciler daha çok uygulama sistemi ile sıkıntı yaşadıklarını belirtirken, öğretim elemanları canlı dersler ile ilgili problem yaşadıklarını ifade etmiştir. Yaşanılan bu problemlere karşı öğrenciler genellikle derslere yönelik sorunlara önerilerde bulunurken öğretim elemanları sistemin verimini artırmaya yönelik öneride bulunmuşlardır. Uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimin kıyaslandığı ana temada, her iki örneklem gurubu da uzaktan eğitimin zaman ve mekândan bağımsızlık, kendine daha fazla zaman ayırabilme, ders kayıtlarını tekrar izleyebilme gibi olumlu yönlerini belirtirken yüz yüze eğitimde ise daha etkili iletişim kurulduğu ve derslerden daha fazla verim aldığı belirtilmiştir. Ayrıca öğrencilerin uzaktan eğitim ders materyalleri için ağırlıklı olarak olumlu görüş bildirdikleri görülmektedir. Uzaktan eğitimin sınavlar açısından değerlendirildiği bir diğer ana temada; öğretim elemanlarının en fazla yaşadıkları sorunların, öğrencilerin sınavları yardımlaşarak yapması nedeni ile öğrenciden kaynaklı sorunlar olduğu gözlenirken, öğrencilerin ise en fazla teknik sorunlar ile karşılaştıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Uzaktan eğitim sisteminin devamlılığına ilişkin görüşlerin belirtildiği ana temada ise; katılımcılar sözel ağırlıklı derslerin uzaktan eğitim ile devam edilebileceğini belirterek kısmen devam edilmesi gerektiğini vurgulamışlardır.

The aim of the study is to determine the views of Vocational School students and instructors about positive and negative impacts of distance education applications applied during the COVİD-19 pandemic. Qualitative research method and phenomenology design were used in the study. Maximum variation sampling was preferred in sample selection. The sample group consisted of 39 second-year students studying at Bingöl University Technical Sciences Vocational School in the city center of Bingöl in the 2021-2022 academic year and 23 instructors working in this school. The researcher collected data by using a student interview form with 13 questions and an instructor interview form with 15 questions in order to receive the views of the participants in detail. The data were analyzed by using the descriptive analysis method. The data of the study indicated that the instructors and students had positive and negative feelings and thoughts about the distance education decision when they first heard about it. Depending on the analysis of the data obtained on distance education applications, the instructors and students expressed their views about the effect of the application on the lessons, its effect on interpersonal communication, the problems encountered, the suggestions for distance education applications, the positive and negative aspects of face-to-face education and distance education, the beneficial aspects of assessment-evaluation applications and the problems encountered, and the continuity of distance education. Apart from these common main themes, another main theme was determined regarding the students' views on the materials used in distance education applications. The findings of the study revealed that both students and instructors felt uneasiness when they first heard about the distance education decision. In the process, both sample groups expressed that sufficient efficiency was not obtained in the applied and theoretical courses taught by distance education. In the main theme assessing distance education in terms of communication, it was concluded that both students and instructors faced various problems while communicating and therefore could not communicate effectively. While the students stated that they had problems with the application system in distance education applications, the instructors stated that they had problems with the live lessons. Against these problems, students generally made suggestions for the problems related to the lessons, while the instructors made suggestions about increasing the efficiency of the system. In the main theme comparing distance education and face-to-face education, both sample groups indicated the positive aspects of distance education such as independence from time and place, being able to spare more time for oneself, being able to watch the lesson recordings repeatedly; whereas, they stated that in face-to-face education, more effective communication was established and they got more efficiency from the lessons. Moreover, it was observed that the students expressed mostly positive views about distance education lesson materials. In another main theme assessing distance education in terms of exams, it was observed that the most common problems experienced by the instructors were the student-related problems due to the fact that the students completed the exams by helping each other; whereas, the students encountered mostly the technical problems. In the main theme in which views on the continuity of the distance education system were stated, the participants expressed that verbal lessons can be continued with distance education and they emphasized that the distance education system should be continued partially.
Views of Vocational School students and instructors about distance education applications during the Covid-19 Pandemic
Keywords: Eğitim ve Öğretim