USLU KÖYÜ (SİVRİCE-ELAZIĞ) BAKIR CEVHERLEŞMELERİNİN MİNEROLOJİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ - YILDIZ, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2004)
İnceleme alanı. Sivrice (Elazığ) ilçesinin yaklaşık 30 km GB 'smda yer alan Uslu Köyü civarındadır. Çalışma alanında, Pcrmo-Karbonifer yaşlı Pütürge Metamorfitleri, Jura-Alt Kretase yaşlı Guleman Ofîyoliti ve Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı yüzeyleme vermektedir. Uslu köyü civarındaki cevherleşmeler Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı 'na ait çamurtaşları ve Permo-Karbonifcr yaşlı Pütürge Metamorfitleri 'ne ait kuvarsitlerin içerisindeki kırık ve çatlak sistemlerine yerleşmiş damarlar şeklinde gözlenmektedir. Bu damarlar altcrasyon zonuna paralel olarak, D-B veya KD-GB doğrultulu olup, kalınlıkları ve uzunlukları birkaç mm ile cm arasında değişmektedir. Damarlar ve çevresinde silisleşme, karbonatlaşma, serisitleşme ve limonitleşme gibi yaygın aberasyonlar gelişmiştir. Damarların cevher mineralleri pirit, kalkopirit, kovellin, kalkosin, nabit Cu, bornit, idait, azuril, malahit ve limonit 'tir. Gang mineralleri ise; barit, kalsit ve kuvarsittir. Cevherli örneklerin kimyasal analiz sonuçları buradaki cevherleşmelerin Cu, Ag ve Au bakımından önemli olabileceğini göstermektedir. Uslu Cu cevherleşmeleri, bölgenin bindirme tektoniği ile uyumlu olup, bu bindirmeler gelişirken veya sonraki dönemde meydana gelmiş hidrotermal faaliyetlerle oluşmuş "epijenetik damar tipi" bir cevherleşmedir. Elde edilen tüm veriler dikkate alındığında bölgedeki cevherleşmelerin ekonomik bir öneme sahip olabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler: Maden Karmaşığı, Pütürge Metamorfitleri, kuvarsit, aberasyon zonu, bindirme tektoniğiIV

Studied area, situated close to Uslu village, 30 km southwest of Sivrice (Elazığ). In the study area, Pcrmo-Carbonifcrous Pütürge Metamorphics, Jura- Early Creataceous Guleman Ophiolits and Middle Eocene Maden Complex crop out. Uslu Village of mineralizations is placed in fractures and veins in mudstones that are belong to Middle Eocene Maden complex and quarzites that are belong to Pütürge Metamorphics. These veins are paralel to alteration zone and srtike E-W and NE-SW and their thickness is changed between a few millimeters to centimeter. The ore mineral assemblages of the veins are pyrite, chaleopyrite, covellite, chalcocite, native copper, bornite, idait, azurit, malahit and limonit. Ganguc minerals are baryte, calcit and quartz. The chemical analysis of the ore samples show that Cu, Ag and Au contents of those mineralizations are important. Uslu Cu mineralizations are in accordance with regional tectonics, these thrust formed during late of period with hydrothermal actions arc created "Epigcnelie Vein Type" of mineralizations. Field, geochemical and mineralogical data indicate that these mineralizations have economic potential. Key words: Maden Complex, Pütürge Mctamorphits, quarzites, alteration zone, thrust tectonic.
Mineralogical and geochemical features of the copper mineralization of the Uslu (Sivrice-Elazığ Village
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering