HUKUKİ AÇIDAN TEVRAT VE KUR`AN HÜKÜMLERİNİN MUKÂYESESİ - DURNA, HİDAYET (Fırat Üniveristesi, 2006)
IÖzetYüksek Lisans TeziHukukû Açıdan Tevrat ve Kur'ân Hükümlerinin MukâyesesiHidayet DURNAFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalıİslam Hukuku Bilim Dalı2006; Sayfa: XII + 131Tevrat ve Kur'ân-ı Kerûm insanlığa yüce yaratıcı tarafından gönderilmiş iki ilâhikitaptır. Tevrat Hz. Musa aracılığı ile İsrailoğullarına, Kur'ân-ı Kerûm ise sonpeygamber Hz. Muhammed (s.a.v) aracılığı ile bütün insanlığa gönderilmiştir. Her ikiilahû kitap gayesi itibariyle insanlığın dünya ve ahiret mutluluğunu temin etmeyigözetir. Bu itibarla hukukû düzenlemeler de getirmişlerdir.Her iki ilahû kitapta gerek kamu hukuku, gerekse özel hukuk alanlarında birçokhüküm bulunmaktadır. Fakat bu hükümleri karşılaştırdığımızda Kur'ân-ı Kerûm'ingetirdiği hükümlerin hem bozulmadığı, hem de hukukun gayelerini gerçekleştirmeaçısından mükemmellik arzettiği görülmektedir. İslam hukukunun ana kaynağınınKur'ân-ı Kerûm olduğu, Tevrat'ın ise gerek metin, gerekse yorum itibarıyla bozulmayauğrayıp bu özelliğini kaybettiğini görmekteyiz. Hem Kur'ân-ı Kerûm hem de İslamHukuku evrensel nitelikte olmasına karşılık, Tevrat evrensel bir özellik taşımamaktaböyle bir iddiada da bulunmamaktadır.Anahtar kelimeler: Tevrat, Kur'ân-ı Kerûm, Hukuk, Kamu Hukuku, Özel Hukuk,Mukâyese.

IISUMMARYMasters ThesisThe Comporison of Pentateuch Torah and Koran?sPrinciples From the Perspective of LawHidayet DURNAUniversity of FıratThe Institute of Social SciencesThe Departman of Basic İslamic Scincesİslamic Law Scinces2002, Page: XII + 131Pentateuch Torah and the Koran are two divine books which are sent to people bythe holy God. Pentateuch Torah sent to loraeli with Moses and the Koran is sent toall people with Muhammed (s.a.v ). Both books have got the rame aim as they servepeople?s happiness in life and last life. They consist of some law orders.They have got many rules about local law areas and also private law areas. Whenwe compare these the Koran is excelent as it keeps its original and it tries to realize itslaw aims. The Koran is the main souroe of Islam Law but Pentateuch Torah has lost thisfeature with is text and interpretation. Both the Koran and Islam law is universal butPentateuch Torah doesn?t claim that is universal.Key Words: Pentateuch Torah, Koran, Law, Local Law, Private Law, Comporison.
Comporison of pentateuch Torah and Koran`s principles from the perspective of Law
Keywords: Din; Hukuk