LİF TAKVİYELİ BETONLARIN PERFORMANS ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YILDIRIM, SALİH TANER (Fırat Üniveristesi, 2002)
Araştırmada, çelik, cam ve polipropilen lifler kullanılmıştır. Çelik lif makro yapılı ve diğer iki lif de mikro yapılı olarak seçilmiştir. Bu iki lif türünün tek başına ve beraber, farklı oranlarda kullanılmasının betonun özellikleri üzerinde nasıl etki yapacağını görmek amacı ile deneysel çalışmalar yapılmıştır. Deneylerde, % 0.5, 0.75 ve 1 olmak üzere üç farklı hacimsel çelik lif katkı oranı alınmış; diğer lifler ise % 0.1 hacimsel katkı oranı ile kullanılmıştır. 12 farklı beton numunesi her deney için belirlenen sayılarda üretilmiştir. Numuneler üzerinde, kıvam, birim ağırlık, özgül ağırlık, boşluk oranı, su emme, basınç dayanımı, ultrasonik ses hızı ölçümü, elastisite modülü, poisson oranı, eğilme dayanımı, tokluk, darbe dayanımı, yorulma dayanımı, rötre, donma-çözülme, sıcaklığa dayanıklılık, röntgenle iç yapı incelemesi gibi önemli deneysel çalışmalar yapılmıştır. Deneyler sonucunda farklı lif türlerinin betona değişik özellikler kazandırdığı ve karışık lif kullanımının da bazı özelliklere olumlu etki yaptığı görülmüştür. Ayrıca, Düzce hazır beton üreticilerinin yeni teknolojik malzemelere bakış açılarını ve kullanma derecelerini öğrenmek amacıyla bir de anket düzenlenmiştir. Anahtar kelimeler: Beton, çelik lif, polipropilen lif, cam lifi, kıvam, birim ağırlık, özgül ağırlık, boşluk oranı, su emme, basınç dayanımı, ultrasonik ses hızı, elastisite modülü, poisson oranı, eğilme dayanımı, tokluk, darbe dayanımı, yorulma dayanımı, rötre, donma- çözülme, sıcaklığa dayanıklılık, röntgen.

In this work steel fibres, glass fibres and polypropylene fibres have been used as mixing materials in concrete to investigate. The choosed steel fibres were macrostructured and the other fibres were microstructured. The different combiniations of this fibres in experiments were used to see the effects of different fibres on the mechanical characteristics of fibre reinforced concrete with only one fibre or more fibres. In realized tests the mixing ratios of steel fibres were determined as 0.5, 0.75 and 1 % (in volume per cent). 12 different concrete samples were produced for every experiment groups. The experiment works included the nominations of consistency, unit weight, specific gravity, empty space ratio, water absorption tendency, compressive strength, velocity of ultrasonic pulses, modulus of elasticity, Poisson ratio, bending strength, toughness, impact tests, fatigue tests, shrinkage, freezing and thawing, heat resistance, x-ray scanning photography of microstructure for all concrete samples. The experiments show that the different fibres give them concrete different physical and mechanical characteristics, and the use of mixed fibres in concrete brings any good new properties. Further we realized a questionnaire between concrete producers of City Düzce to determine the fibre employs and their fibre choisses, and also to learn their knowledges about ready mixed concrete experiences. Key Words: Concrete, steel fibres, polypropylene fibres, glass fibres, consistency, unit weight, specific gravity, empty space ratio, water absorption tendency, compressive strength, velocity of ultrasonic pulses, modulus of elasticity, Poisson ratio, bending strength, toughness, impact tests, fatigue tests, shrinkage, freezing and thawing, heat resistance, x-ray scanning photography.
The investigation of performance characteristics of reinforced concretes
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering