TARiHi SÜREÇ iÇERiSiNDE TÜRK DiN ÖGRETiMiNE YENi BiR YAKLAŞlM - Hurç, Ramazan (Fırat University, 2000)
İnsanoğlu var olduğu günden beri güçll;i bir varlığa inanagelmiştir. Bu inanma duygusu insanın fıtratında vardır. Insanın Allah'a inanma duygusunu kaldırusanız onun yerini başka duygular ve bu duyguların yönlendirdiği birtakını sakat uygulamalar yer alır. Fransız Filozoflarından Jules Simon: "Din hissi kuvvetli ve sosyal bir bağdır. Bir milletten Allah fikrini kaldırzrsanzz o zaman onlar ancak menfaat ve korku tesiri altında birer topluluktur,. lar. Burada vatandaşlar kardeş değiller, menfaatlarz müşterek ortaklardır" diyerek Allah fikrinden uzak bir topluluğun hangi konularda bir araya geldiklerini vurgulamaktadır. Menfaatlerin koptuğu veya çatıştığı yerde her şey biter. Kin, husuınet, çekememezlik ve çeşitli entrikalar onun yerini alır. Hz. Muhammed dinin fıtri olduğunu bildirdiği gibi yine Fransız filozoflarından Auguste Sabatier "Dinler Felsefosi" adlı ldtabmda: "Ben ne için dinliyim, sualini neftilne sorar sonnaz şu cevabı alıyorum: Ben dindanm, çünkü başka türlü olmaya muktedir değilim; dindar olmak, varlığım ve benliğim için zorunlu bir ihtiyaçtır" diyerek inanma duygusunun fıtri olduğuna inandığun ifade etmektedir. inanma duygusunu insanlardan silmek son derece sakıncalıdır. Bunu uygulanıak insan kimliğini inkardır. İngiliz Filozofu Bacon 'un dediği gibi: "Allah 'ı inkar etmek, nev 'i beşerin asaletini yıkmak olu?".
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları