TURİST REHBERLERİ GÖZÜNDEN İZNİK TURİZMİNİN SWOT ANALİZİ - Köksalanlar, Ayşen Acun (Fırat University, 2024)
Tarih öncesi dönemlerden beri önemli bir yerleşim yeri olan İznik tarih, kültür ve turizm kentidir. Dört medeniyete başkentlik yapmış olması, Hristiyanlık için önemli iki konsilin burada toplanmış olması, Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıması nedeni ile İznik turizm açısından değerlidir. Sahip olduğu bu mirası anlatacak ve tanıtacak olan kişiler ise turist rehberleridir. Bu nedenle bu çalışmada İznik turizminin SWOT analizi turist rehberlerinin gözünden değerlendirilmiştir. Turist rehberlerine İznik turizminin güçlü, zayıf yanları, fırsat ve tehditleri sorulmuştur. Ayrıca turist rehberlerine İznik’te hangi turizm türü geliştirilebilir ve İznik turizmi için çözüm önerileriniz nelerdir şeklinde iki soru daha yöneltilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak 68 turist rehberi ile 1-30 Haziran 2023 tarihleri arasında telefon görüşmesi yapılmıştır. Görüşmelerin sonuçları MAXQDA 2022 programında içerik analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda İznik turizminin güçlü yanlarında birinci sırada “Tarihi” kodu, zayıf yanlarında ise birinci sırada “Fiziki Çevre Sıkıntısı” kodu gelmektedir. İznik turizminin fırsatlarında “İznik’te Tarihi Noktaların Birbirine Yakın Olması” birinci sırada gelirken, tehditlerinde ise “Kaçak Rehberler” ilk sırada yer almaktadır. Turist rehberleri İznik’te inanç turizminin geliştirilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Ayrıca reklam çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiği, İznik’e daha fazla tur düzenlenmesi gerektiği de araştırmanın diğer sonuçlarındandır.

Iznik, an important settlement since prehistoric times, is a city of history, culture and tourism. Iznik was valuable for tourism because it is the capital of four civilizations, two important councils for Christianity were held here and it bears Seljuk and Ottoman traces. The people who present and narrate this heritage are the tourist guides. This study, therefore, evaluated the SWOT analysis of Iznik tourism from the tour guides’ perspective. The tourist guides were interviewed about the strengths, weaknesses, opportunities and threats of Iznik tourism. In addition, the tourist guides were asked two additional questions: “What kind of tourism can be developed in Iznik?” and “What are your suggested solutions for tourism in Iznik?” As part of the study, telephone interviews were conducted with 68 tourist guides using the qualitative research method between June 1 and June 30, 2023. The results of the interviews were content analyzed in the MAXQDA 2022 program. As a result of the interviews, the code “History” ranked first among the strengths of Iznik tourism, and the code “Physical environmental problems” ranked first among the weaknesses. Among the opportunities of Iznik tourism, “proximity of historical points in Iznik” ranks first, while “illegal tour guides” ranks first among the threats. The tour guides stated that faith tourism should be developed in Iznik. In addition, another result of the survey is that more emphasis should be placed on promotional activities and more tours to Iznik should be organized.
The SWOT Analysis of Tourism of Iznik from Tourist Guides Perspective
Keywords: Social and Humanities Education (Excluding Economics; Business and Management); Sosyal ve Beşeri Bilimler Eğitimi (Ekonomi; İşletme ve Yönetim Hariç)