Eğitim Hukukuna İlişkin Öğretmen Görüşleri - Polat, Hakan; Demırkol, Murat; Ozdemır, Tuncay Yavuz (My University, 2022)
Toplumsal hayatta birçok alanda olduğu gibi eğitim ile ilgili pek çok hukuksal metinler bulunmaktadır. Eğitim-öğretim süreci bu hukuksal kavramlar doğrultusunda yürütülür. Bu araştırmada öğretmenlerin eğitim hukukuna ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Fırat Üniversitesinde tezsiz yüksek lisans eğitimi gören 29 öğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlere yöneltilen beş adet açık uçlu soruya yanıt vermeleri istenmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, sorunların önlenmesi veya çözümü noktasında mevcut yasaların yeterli olmadığı görüşleri ortaya çıkmıştır. En sık karşılaşılan hukuksal sorunlar arasında; öğrenci devamsızlığı, öğrenciye şiddet, öğretmenin hak ve sorumlulukları, öğretmene şiddet, öğretmenlere yönelik adaletsizlik gibi durumlar olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca yaşanan sorunların olumsuz etkileri olduğu, yöneticilerin yasalara bağlı kaldığı görüşleri ortaya çıkmıştır. Eğitimin özelleşmesinin hukuki sorunlar doğurabileceği görüşleri de ifade edilmiştir.
Keywords: Hukuk; öğretmen görüşleri; Eğitim hukuku