Üniversite Öğrencilerinin Kendine Güven ve Risk Alma Davranışları ile Yenilikçilik Düzeyleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi - Karahan, Mehmet; Patır, Sait; Gedik, Yeliz (Yasar University, 2021)
Teknolojik gelişmelerin hızla yayıldığı bir dünyada yenilikçi bir anlayışı benimseyen ve risk alabilen kişiler, oluşan yeni yapıya uyum sağlamada ve başarıyı yakalamada daha fazla şansı olacaktır. Teknolojik gelişmelerle birlikte hızlı değişimlerin yaşanması bireylerin yeni durumlara uyum sağlamasını gerekli kılmıştır. Bu düşünceden hareketle yenilik kapasitesine önemli etkileri olduğu düşünülen bireysel yenilikçilik ile risk alma davranışı arasındaki ilişkinin analizi oldukça önemlidir. Bu bağlamda çalışmada, üniversite öğrencilerinin yenilikçilik ile kendine güven ve risk alma davranışları arasındaki ilişkilerin incelenmesine karar verilmiştir. Çalışma için gerekli olan verileri elde etmek için Fırat Üniversitesi’nde öğrenim gören ve rastgele seçilen 504 öğrenciye yüz yüze görüşme yöntemiyle bir anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilerle gerekli istatistiksel analizler yapılarak bulgular yorumlanmış, üniversite öğrencilerinin yenilikçilik ile kendine güven ve risk alma davranışları arasındaki ilişki sorgulanmış, öğrenciler arasında yenilikçilik ve kendine güven ve risk alma seviyelerinin artırılabilmesi için yapılması gerekenler belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, yenilikçilik düzeyi ile kendine güven ve risk alma düzeyleri arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiş ve bu sonuca göre öğrencilerin kendine güven ve risk alma düzeyleri arttıkça, yenilikçilik düzleri de artmaktadır yorumu yapılmıştır.

In a world where technological developments are spreading rapidly, people who adopt an innovative understanding and can take risks will have more chances to adapt to the new structure and achieve success. Experiencing rapid changes along with technological developments made it necessary for individuals to adapt to new situations. With this in mind, it is very important to analyse the relationship between individual innovativeness and risk-taking behaviour, which is thought to have significant effects on innovation capacity. In this context, it was decided to examine the relationship between innovativeness, self-confidence and risk-taking behaviours of university students. In order to obtain the data required for the study, a questionnaire study was conducted using face-to-face interview method with randomly selected 504 students studying at Firat University. The findings were interpreted by performing necessary statistical analyses with the obtained data, and the relationship between innovativeness and self-confidence and risk-taking behaviours of university students was questioned. It was tried to determine what needs to be done in order to increase the level of innovation and self-confidence and risk taking among the students. According to the results obtained from the study, it was determined that there is a positive and significant relationship between innovativeness level and self-confidence and risk-taking levels and according to this result, it is commented that as students' self-confidence and risk-taking levels increase, their level of innovation also increases.
Examining the Relationships Between University Students' Self-Confidence and Risk-Taking Behaviours and Their Innovativeness Levels