VICTORIAN MODES OF ECONOMY: FINANCIAL SPECULATION IN CHARLES DICKENS’S LITTLE DORRIT - Gülter, Işıl Şahin (My University, 2017)
Küçük Dorrit romanında, Charles Dickens on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısındaki Viktoryen Britanya'yı ticaret, kredi ve finansal spekülasyon gibi yeni ekonomi modelleri bağlamında resmetmeyi amaçlar. Sanayi Devrimi sonrasında, Viktoryen Britanya ekonomisi taşınmaz sahipliğine dayalı varlık bilincinden taşınabilir akışkan varlık sahipliğine geçişe tanıklık eder. Bu önemli ekonomik değişikliğin bir sonucu olarak, aristokrasi ulus üzerindeki politik ve ekonomik otoritesini kaybeder ve buna bağlı olarak Viktoryen orta sınıf yeni egemen sınıf olarak ortaya çıkar. Maddi ve entelektüel güç arasındaki ilişkinin bir sonucu olarak, maddi kaynakların hâkimiyetini elinde tutan Viktoryen orta sınıf, entelektüel gücü uygulama yetkisine sahip duruma gelir. Kendi değer yargılarının, var olan ve kaçınılmaz değer yargıları olduğunu dayatmak için Viktoryen orta sınıf, edebiyatın gücünden etkili bir biçimde faydalanır. Edebiyat, orta sınıf ideolojisini Protestanlık etiği ve Ütiliter çalışma disipliniyle bağdaştırarak, bu ideolojinin yayılmasına katkıda bulunur. Bu çalışmada, Charles Dickens'ın Küçük Dorrit (1857) adlı romanında, Protestan etiği ve Ütiliter ticaret ruhuyla şekillenen Viktoryen orta sınıf ideolojisini nasıl resmettiği incelenecektir. Dickens'ın, anlatımıyla Viktöryen dönemin sosyo-ekonomik değişimlerine ve bu değişimlerin sonuçlarına nasıl ışık tuttutuğu üzerinde durulacaktır. Bu bağlamda, bu çalışma, Dickens'ın toplumu kasıp kavuran yeni ekonomik modellerden biri olan finansal spekülasyonu nasıl yerdiğini, bununla birlikte Protestan etiği ve Ütiliter çalışma disiplininin Viktoryen sosyal hayatının vazgeçilmezleri olduğunu vurguladığını inceleyecektir
Keywords: Tarih; Edebiyat; İktisat