Mısır'da nasır dönemi Arap milliyetçiliğinin bölge yönetimlerine etkisi - Murat, Turgay (My University, 2012)
Birinci Dünya Savaşının ardından Ortadoğuda kurulan manda rejimleri Arap Ortadoğusunda bağımsızlık mücadelesini arttırmış ve bu durum bölgede Arap milliyetçiliğini tetiklemiştir. II. Dünya Savaşından sonra ise, ortaya çıkan Arap-İsrail savaşları ve 1952 Mısır Devrimi Arap milliyetçiliğinin en yoğun yaşandığı dönem olmuştur. Bu çalışmada 1952 Mısır Devrimi sonrası Cemal Abdülnasırın Arap Ortadoğusunda Batı emperyalizmine karşı başlattığı, Arap milliyetçiliğini anlatmaya çalıştık. İkinci Dünya Savaşının ardından Ortadoğuda, İngiltere ve Fransanın güç kaybetmesine paralel olarak bir güç boşluğu ortaya çıkmış ve bu güç boşluğu ABD ve Sovyet Rusya tarafından doldurulmuştu. Ancak yeni güçler de Arap Ortadoğusunu sömürmeye devam etmiştir. Batı emperyalizmini bölgeden tamamen atmak isteyen Albay Cemal Abdülnasır, ilk iş olarak monarşilerin yıkılması gerektiğine inanmış ve 1952 devrimi ile Mısırda iktidarı ele geçirmiştir. Mısırda yönetimini kuran Nasır Arap birliği için bölge ülkelerindeki monarşilerin yıkılması gerektiğine inanarak bu yönde çalışmalar başlatmıştır. Amacı Arap Birliği Federasyonu kurarak bölgeyi güçlü tutmak ve Batının tesirini yok etmek olmuştur.
Keywords: Tarih; Uluslararası İlişkiler