DAİRESEL ENKESİTLİ YAN SAVAKLARDA AKIM MİKTARINA TESİR EDEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI - KIRMIZITAŞ, SERDAR (Fırat Üniveristesi, 2002)
Sulama, hidroelektrik ve arıtma sistemleri gibi hidrolik yapılara ait iletim tesisleri, ihtiyaç ve ekonomi dikkate alınarak optimum bir kapasiteye göre projelendirilir. Kanala giren fazla suyun taşarak çevreye zarar vermemesi için uygun yerlere yan savaklar yerleştirilir. Birleşik sistem kanalizasyon tesislerinde yağışlı zamanlarda gelecek fazla suların arıtma tesisine ulaşmadan uzaklaştırılması gerekir. Vadi yamaçlarından geçirilen kanallarda, havzadan yüzeysel akış yoluyla gelecek fazla sular da yan savaklarla taşkın kanallarına deşarj edilebilir.. Bu tip hidrolik yapılar genellikle, akıma paralel yerleştirildikleri için yan savak olarak isimlendirilirler. Bu çalışmada, doğrusal ve dikdörtgen enkesitli bir kanal boyunca yerleştirilmiş dairesel enkesitli ve keskin kenarlı yan savaklar üzerinde deneyler yapılmış ve buna ait sonuçlar bir araya getirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Debi katsayısı, yan savak, keskin kenarlı yan savak, dairesel enkesitli yan savak.

The supply systems of irrigation, hydroelectric and purification complexes are designed optimumly on the basis of economy and needs. Side weirs are placed in suitable places in order to prevent the damages may be caused by spill over of channel water. The extra water amounts during raing seasons should be discharged before they reach sverege system complexes. Extra surface waters can be discharged to the overflow channels by side weirs in valley slope. These type of structures are placed parallel to the flow direction and therefore are called side weirs. In this study, test results on circular cross-section sharp crested side weirs what are placed on a linear rectangular cross-section channel, arc given. Key Words: Flow rate coefficent, side weir, sharp crested side weir, circular cross-section side weir.
Investigations on factors effecting flow rate in side weirs with circular cross-section
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering