DÎNÎ GÖREV VE GÖREVLENDİRMELERDE GÖZETİLMESİ GEREKEN AŞAMA, İLKE VE DETAYLAR BAĞLAMINDA HZ. MÛSÂ’NIN FİRAVUN’A GÖNDERİLMESİ - Sarıgül, Murat (Fırat University, 2021)
Kur'an kıssalarının en önemli vasfı fizikî, beşerî ve ilahiyât alanına ait hakikatlerin insanlara en özlü biçimde, yaşanan hadiseler üzerinden anlatılmasıdır. Bu nedenle kıssaların altında saklı olan hayat düsturlarına odaklanmak kıssalardan azamî istifadeyi sağlayacaktır. Kur'an-ı Kerim'de kıssaları en çok sunulan peygamberlerden bir tanesi de Hz. Mûsâ (a.s. )dır. Tûvâ vadisi'nde ilahi konuşmaya muhatap olup peygamber olarak görevlendirildiği kendisine tebliğ edildikten sonra, Allah Teâlâ, Firavun’u İslam’a davet görevi kapsamında kendisine çeşitli talimâtlar ve mucizeler vermiş, Hz. Mûsâ’nın bu göreve dair, dua ve taleplerine müspet karşılık vererek Hz Harun (a.s.) ile birlikte kendilerini bu görev süresince her daim destekleyeceğini ifade buyurarak Firavun ve zalim kavmine göndermiştir. Hz Mûsâ'nın Firavun ile mücadelesine Kur'ân-ı Kerim'de çeşitli sûrelerde farklı kesitler sunularak geniş yer verilmiştir. Bahsi geçen kıssalar bu çalışmada dini görev ve görevlendirmelerde gözetilmesi gereken aşamalar ve prensiplerin bir anlatımı olarak değerlendirilmiş, ayrıca çeşitli sûrelerde yer alan âyetler kronolojik bir sıra içerisinde tahlil edilmiştir.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları