MİLLİ MÜCADELEDE EŞME-ELVANLAR BASKINI ve ŞEHİT ALİ BEY - Şenli, Burhanettin (My University, 2016)
I. Dünya savaşı sonunda imzalanan Mondros mütarekesine dayanarak Batı Anadolu işgal edilmiştir. Eşme, İzmir'in 15 Mayıs 1919 tarihinde Yunan güçleri tarafından işgal edilmesine duyarsız kalmayarak, Batı Anadolu'da milli direnişin önemli ve aktif merkezlerinden biri olmuştur. Bekir Sami Bey'in 3 Haziran 1919 tarihinde bölgeye gelmesiyle, Eşme birkaç gün içinde aktif bir Milli Mücadele merkezi halini almıştır. Anadolu ve İstanbul'un her yeri ile haberleşme sağlanarak teşkilatlandırma çalışmaları hızlanmıştır. Mustafa Kemal Paşa da, Batı Cephesine ilk yazısını 9 Haziran 1919'da Eşme'de Bekir Sami'ye göndermiş ve cevabi bilgi akışıyla Batı Cephesinde olup bitenlerden haberdar edilmiştir. Eşme bölgesinde, Müftü Hacı Nazif Efendi'nin idaresinde, karargahı Elvanlar'da olmak üzere Türkmenlerden oluşturulan bir kuvvet bulunuyordu Müftü Hacı Nazif Efendi, Eşme ve Burdur Hapishanelerinde bulunan mahkumları serbest bıraktırarak Kuvayı Milliye'ye katmıştır. Milli Mücadele sırasında yaşanan destanlardan biri de Eşme-Elvanlar'da bulunan Yunan birliğine karşı yapılan baskın sırasında yazılmış, Yüzbaşı Ali Bey baskın sırasında şehit olmuştur. Yunan taburunun bu baskında çok sayıda ölü ve yaralısı vardır. Şehit Ali Bey, annesi Sıdıka Hanım, kız kardeşi Nusret Hanım, kardeşi Şükrü efendi ve ağabeyi Derviş Paşa esir düşmüştür. Derviş Paşa Milli mücadelenin önemli komutanlarından birisidir. Çalışmamızda, Elvanlar Baskının önemi, gerçekleşme süreci, Yüzbaşı Ali Beyin kahramanlığı ve şehit oluşu ile Milli Mücadeleden sonra Şehit Ali Bey adına yapılan anıt hakkında hiç bir yerde yayınlanmamış belge ve resimlerden de faydalanılarak bilgi verilmeye çalışılacaktır
Keywords: Tarih