Çocuklarda nazal polipler - Karlıdağ, Turgut; Keleş, Erol; Alpay, H. Cengiz; Yalçın, Şinasi; Tazegül, Ayça (My University, 2007)
Amaç: Çocuklarda nazal polipler nadir görülmekte ve etyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışma, çocukluk yafl grubunda rastlanan nazal poliplerin kliniğini, histopatolojisini ve tedavi alternatiflerini literatür ışığında gözden geçirmek amacıyla yapıldı. Yöntem: Çalışlmaya, kliniğimizde 1997 ile 2005 yılları arasında nazal polip tanısı alan ve cerrahi tedavi uygulanan, yaşlları 6-17 yıl arasında (ortalama 11.2 yıl) değişen 23 olgu (17 erkek, 6 kız) dahil edildi. Olguların dosyaları semptom ve bulgular, polipin lokalizasyonu ve tipi, radyolojik özellikleri, uygulanan cerrahi yaklalaşımlar, takip süresi ve rekürrens açısından retrospektif olarak gözden geçirildi. Bulgular: Hastalarda en sık rastlanan semptom burun tıkanıklığı (%91.3) idi. Bunu sırasıyla burun akıntısı (%56.5), postnazal akıntı (%52.1), horlama (%47) ve yüzde a¤r› (%26) takip ediyordu. Muayenede hastaların 10’unda (%43) bilateral, 7’sinde (%30.4) ünilateral nazal polip ve 6’s›nda (%26) ise koanal (beflinde antrokonal, birinde sfenokoanal) polip saptandı. Paranazal sinüs tomografisinde 8 olguda tüm sinüslerde; 8 olguda etmoid ve maksiller sinüste; 5 olguda maksiller sinüste; bir olguda izole bilateral etmoid sinüs patolojisi; bir olguda ise izole sfenoid sinüs patoloji saptandı. Olguların birine sfenoid sinüs ostiumunun genişletilmesi ve polipin kaynaklandığı mukozanın çıkarılması ameliyatı, ikisine Caldwell-Luc ameliyatı, üçüne endoskopik cerrahi ile birlikte Caldwell-Luc ameliyatı, dördüne intranazal polipektomi ve 13’üne ise endoskopik cerrahi yapıldı. Komplikasyon olarak bir hastada postoperatif kanama görüldü. Poliplerin histopatolojik değerlendirilmesinde ikisine (%8.6) stromal atipi ile karakterize polip, üçüne (%13) allerjik polip ve 18’ine (%78.2) ise inflamatuar polip tanısı konuldu. Olguların postoperatif takip süresi 2 ay ile 48 ay (ortalama 15 ay) arasında değişiyordu. Üç olguda rekürrens görüldü. Sonuç: Inflamatuar polipler, pediatrik yaş grubundaki nazal poliplerin büyük bir çoğunluğunu oluşturmaktadır. Pediatrik nazal polipler için cerrahi etkin ve güvenilir bir tedavi yöntemidir.
Keywords: Çocuk; Ergen; Histopatoloji; Nazal polipler; Tedavi; Geriyedönük çalışma; Tekrarlama