Gençler Arası Şiddetin Nedenlerini Belirlemeye Yönelik Alan Çalışması Elazığ İli Örneği - Kubar, Yesım (My University, 2019)
Günümüzde de genç ve ergen gruplarında artan şiddet olgusu dikkat çekmektedir. Şiddete yöneltenfaktörler kişilik özellikleri, ailevi özellikler ve okul ortamına ait özellikler olaraksınıflandırılmaktadır. Şiddet türlerine eğilimi etkileyen sebeplerin tespit edilmesi ve bu nedenlerinözel ve devlet okullarında farklılık gösterip göstermediğinin ortaya çıkarılması bu çalışmanınamacını teşkil etmektedir. Çalışma Elazığ ili merkez ilçeye bağlı olan devlet ve özel liselerdegerçekleştirilmiş 42 liseye anket uygulaması yapılarak tamamlanmıştır. Çalışmada; liseöğrencilerinin çoğunun yaşamlarında şiddetin var olduğu ve bunu sıklıkla arkadaş ve okul ortamındayaşadıkları, şiddeti daha çok “dayak ve kavga” gibi fiziksel boyutuyla tanımladıkları, cinsiyetin,sınıfın, özellikle babanın ve annenin işsiz olmasının, ekonomik durumun, gelir seviyesinin şiddeteğiliminde etkili faktörler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Kriminoloji ve Ceza Bilimi