Üst-bilişsel farkındalık, özyeterlik algısı ve yabancı dilde akademik başarı arasındaki ilişkiler - Doğan, Yunus; Tuncer, Murat (My University, 2017)
Bu ilişkisel tarama araştırması, genel üst-bilişsel farkındalık, akademik öz-yeterlik algısı ve yabancı dil akademik başarısı arasındaki ilişkileri belirlemek için yürütülmüştür. Bu doğrultuda, araştırmada öncelikle üst-bilişsel farkındalık, akademik öz-yeterlik algısı ve yabancı dilde akademik başarı değişkenleri arasındaki korelasyona bakılmıştır. Araştırmada ayrıca üst-bilişsel farkındalık ve yabancı dilde akademik başarı arasında akademik öz-yeterliğin aracı etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın çalışma evreni 2013-2014 akademik yılında Fırat Üniversitesinin çeşitli mühendislik bölümlerini kazanmış, ancak zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi almakta olan 683 öğrenciden oluşmuştur. Araştırma verileri, Bilişüstü Farkındalık Envanteri, Akademik Öz-yeterlik Ölçeği ve öğrencilerin yabancı dil başarı notlarından oluşmaktadır. Verilerin analizinde, korelasyon, basıklık, çarpıklık ve yapısal eşitlik modeli gibi istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, akademik öz-yeterlik ile yabancı dil akademik başarısı arasında ve akademik öz-yeterlik ile üst-bilişsel farkındalık arasında anlamlı bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, üst-bilişsel farkındalık ile yabancı dilde akademik başarı arasında akademik öz-yeterliğin aracı etkisi bulunmaktadır.

This correlational survey study was conducted to identify the relations among general metacognitive awareness, academic self-efficacy and achievement in foreign language learning. To this end, the study first investigated whether there are any correlations between metacognitive awareness, academic self-efficacy and foreign language achievement. The study further investigated whether academic self-efficacy has a mediating effect on the relation between metacognitive awareness and foreign language achievement. The population of the study was consis ted of 683 university engineering students of various departments who were attending compulsory English preparation classes during the academic year of 2013-2014 at Fırat University. The data of the study included the Metacognitive Awareness Inventory, the Academic Self-efficacy Scale and the student grades. In order to analyze the data, such statistical techniques as correlation, skewness, curtosis and structural equation modelling were employed. As a result, it was identified that there are significant correlations between academic self-efficacy and foreign language achievement; and between academic self-efficacy and metacognitive awareness. Also, academic self-efficacy has a mediating effect on the relation between metacognitive awareness and foreign language achievement.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Üstbilişsel farkındalık; Öz-yeterlik; Yabancı dil başarısı; Yapısal eşitlik; Metacognitive awareness; Self-efficacy; Foreign language achievement; Structural equation modelling