PORTAL HİPERTANSİYON OLUŞTURULAN RATLARDA MELATONİN VE MİSOPROSTOLÜN BAKTERİYEL TRANSLOKASYON ÜZERİNE ETKİSİ - TOPUZ, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 2004)
Spoııtan bakteriyel enfeksiyonlar ve septisemi portal hipertansiyonlu hastalarda mortalite ve morbidite ile sonuçlanır. Bu çalışmada Misoprostolün sitoprotektif ve Melatoninin antioksidan etkinliği nedeni ile portal hipertansiyonda oluşan bakteriyel translokasyon üzerine etkisini ortaya çıkarmaktı. Bu amaçla herbirinde sekiz rat olan 4 grup oluşturuldu. Sham grubunda batın açılarak sadece portal ven diseke edildi. Diğer gruplarda ratlara parsiyel portal ven ligasyonu uygulandı. Tedavi gruplarından birine Misoprostol (200 ugr/kg/gün) orogastrik entübasyonla, diğerine Melatonin (20 mgr/kg/gün) İM verildi. Örneklemeden 12 saat önce tüm deney gruplarına orogastrik entübasyonla 1 ml (lxlO10 adet) E.coli verildi. Operasyondan 72 saat sonra tüm gruplardan MLN, kan ve dalak kültürleri ve PCR çalışması için de 2 cc kan alındı. Histopatolojik inceleme için terminal ileumdan parça alındı. Kan kültür sonuçlarında kontrol grubunda tüm rat kanlarında, sham grubunda 8 rat kanından 2' sinde ve Misoprostol grubunda 2 'sinde üreme oldu. Melatonin grubunda üreme olmadı. Mezenter lenf nodu kültürlerinde kontrol grubunda tüm kültürlerde üreme oldu. Sham grubunda T sinde, Melatonin grubunda 2'sinde ve Misoprostol grubunda 2'sinde üreme oldu. PCR sonuçlarında sham grubunda 1, kontrol grubunda 7, Melatonin grubunda 1, Misoprostol grubunda 3 rat kanında E.Coli DNA' sı izole edildi Sham grubunda kültür sonuçları ve PCR sonuçlarında daha az pozitiflik gözlendi, (p<0.05). Tedavi gruplarının hepsinde kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, bakteriyel translokasyonda istatistiksel olarak anlamlı bir azalma tespit edildi(p<0.05). Histopatolojik incelemede de ödem, İltihabi hücre infıltrasyonu ve vazodilatasyon kontrol grubuna oranla diğer gruplarda daha az olarak bulundu (p<0.05). Sonuç olarak melatonin ve misoprostolün portal hipertansiyonda oluşan bakteriyel translokasyonu azalttığı görüldü. Anahtar kelimeler: portal hipertansiyon, bakteriyel translokasyon, melatonin, misoprostol. IX

Spontaneous bacterial infections and septicaemia increase the morbidity and mortality rates in patients with portal hypertension. The aim of this study in rats was to evaluate the effects of melatonin and misoprostol on bacterial translocation in patients with portal hypertension. For this purpose, we established 4 groups, each of which containing 8 rats. In the sham group only portal vein dissection was performed after laparotomy. Partial portal vein ligation was performed in other groups (melatonin, misoprostol and control groups). The animals in treatment groups received misosprostol (200 ugr/kg/day) by orogastrik intubation or melatonine (20 mgr/kg/day) IM for 3 days after operation. 12 hours before sampling all animals were given 1 ml (lxlO10) E. Coli by orogastric intubation. 72 hours hours after operation; mesenteric lymph node (MLN) and blood samples were obtained for culture. Two cc blood were obtained for PCR study. A piece of terminal ileum was also sampled for histopathologic examination. All the MLN and blood cultures of control group were assessed as positive for microbiological growth. In the control group, PCR results were positive in 7 of 8 rats. PCR and culture results were less positive in sham group (p<0.05). It was seen that incidence of bacterial translocation was decreased in all treatment groups as compared to control group (p<0.05). Histopathologically; eoderna, vasodilatation and inflammatory cell infiltration were found lesser in other groups than control group (p<0.05). As a result melatonin and misoprostol both decreased bacterial translocation induced by portal hypertension. Key words: Portal hypertension, bacterial translocation, misoprostol, melatonine.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery