USAME İBN MÜNKİZ'İN HAYATI, ESERLERİ VE ŞAİRLİĞİ - NAZLI, REMZİ (Fırat Üniveristesi, 2014)
Usame İbn Münkiz 4 Temmuz 1095'te Suriye toprakları içerisinde bulunan Şeyzer'de doğdu. Edebiyatçı, şair ve tarihçi olan İbn Münkiz bu alanlarda çok sayıda eser verdi. Şiir alanında ki en meşhur eserlerinden biri de Divanü'ş-Şiirdir. Altı bölüm (Gazel, evsaf, medih, edep, merasi, müleh ) halinde düzenlenen eserin, her bölümündeki beytler de alfabetik sıraya göre dizilmiş, yaşanan gerçek hayatla ilgili şiirlerden meydana gelmiştir. Edebiyatçı ve şair kimliğinin yanı sıra usta bir tarihçi olan İbn Münkiz tarih alnında da önemli esrler kaleme almıştır. İlmi alanlarda değerli çalışmalarıyla birlikte, Selhaddin Eyyubi ve Nureddin Zengi gibi İslam dünyası için önemli başarılara imza atan devlet büyüklerine de danışmanlık yaparak, dönemin sorunlarına çözüm üreten iyi bir devlet adamı modeli oluşturmuştur. İbn Münkiz 23 Ramazan 584'te (15 Kasım 1188) Dımaşk'ta vefat etmiş ve Cebelikâsiyûn Mezarlığı'na defnedilmiştir. Anahtar kelimeler: Şiir, İbn Münkiz, Şiir Divanı

Osama Ibn Munkiz was born on 4 july in 1095 at Şeyzer that's under the cantrol of Syria. Ibn Munkiz who was writer poet and historian, gave many works, writings in these fields. His wasterpiece in poetry is Divanu'ş-Şiir. It wos made of six episodes (Gazel, evsaf, medih, edp, merasi, müleh). Couplets in each episodes were erranged in alphabetical order and poetries were based on real life. In addition to his poets, he wrote important boks in field of history. Ibn Münkiz, in addition to his writer and historian identity, was consultant of Selahaddin Eyyubi and Nureddin Zengi whom they were successful leaders of islamic world. Ibn Münkiz solued the problems of his time as being successful stateswan. Ibn Munkiz died on 23 Ramadan 584 at ( 15 November 1188 ) Damask and buried to Cebelikasyun Cemetary. Key Words: Şiir, İbn Münkiz, Şiir Divanı
Osama Ibn Munkiz his life, works and poetry
Keywords: Biyografi; Doğu Dilleri ve Edebiyatı