Yeni Bir QPSK Modülatör Mimarisinin Tasarımı - Sönmez, Mehmet Emin; Akbal, Ayhan (My University, 2016)
Bu çalışmada kablosuz haberleşme sistemlerinde yaygın olarak kullanılan QPSK (Quadrate Phase Shift Keying: Dördün Faz Kaydırmalı Anahtarlama) modülasyon tekniği için yeni bir mimari önerilmiştir. QPSK modülasyon tekniği, OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing: Dikgen Frekans Bölmeli Çoğullama) ve CDMA (Code Division Multiplexing Access: Kod Bölmeli Çoklu Erişim) gibi çoklu kullanıcılara hizmet veren sistemlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla vericilerin kaynak kullanımının düşük olması oldukça önemlidir. Yeni mimari sayesinde QPSK tekniğinin RAM bit kullanım miktarı %87.5 oranında düşürülmüştür. Ancak sistemin karmaşıklığı arttığı için TLE (Total Logic Element: Toplam Lojik Eleman) ve kaydedici kullanımı da artmıştır. Ayrıca önerilen yöntemin pratik uygulaması da düşük maliyetli Altera DE-0 Nano bord ile gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik