SONSUZ VİDANIN CNC TORNA TEZGAHINDA İMALATI - YAPICI, ABDULKERİM (Fırat Üniveristesi, 2009)
Paralel olmayan millerden hareket ve güç iletilmesinde sonsuz vida kullanılmaktadır. Bu aslında bir vidaya benzeyen, genellikle paralel helis bir karşılık dişlisi ile birlikte çalışan dişlidir. Sonsuz vidalar dişli kutularında daha yaygın olarak kullanılmaktadır. düz dişliler ile karşılaştırıldığında yüksek çevrim oranlarında daha küçük boyutlara sahiplerdir. Bu dişli sistemlerinin diğer bir özelliği de kendi kendilerini tek yönlü kilitleyebilmesidir.Bu dişli çarklar klasik olarak imal edilebilmektedir. Ancak bu durumda imalat süreleri oldukça büyümekte ve maliyet artmaktadır.Bu çalışmada CNC torna tezgahında, uygun bir analiz ve dönüşüm programı kullanılarak CNC torna tezgahında sonsuz vida dişlisinin imalatı araştırılmaktadır. Bu çalışma, sonsuz vida dişlilerinin CNC torna tezgâhlarında imalatı için MATLAB programlama dili kullanılarak CAM kodlarının otomatik olarak elde edilmesi için amaçlandı. Bunun için sonsuz dişlilerin temel büyüklüklerine göre bir MATLAB programı hazırlandı. MATLAB programlama ile CAD modeli oluşturuldu. Bu CAD modeli ile CAM kodları elde edildi. Elde edilen CAM kodlarının doğruluğunu kontrol etmek için sonsuz vidanın CNC Simulator programında simülasyonu yapıldı. Bu CNC programı Fanuk 0Mt torna tezgâhına yüklenerek sonsuz vida imal edildi.

Worm gear has been used to transmit motion and power inskewed axis. This is a gear that resembles a screw, with parallel helical teeth, and mates with a normal spur gear. The worm is in most cases the driving gear, there are however a few exceptions where the spur gear drives the worm. The worm gear can achieve a higher gear ratio than spur gears of a comparable size. Designed properly, a built in safety feature can be obtained: This gear style will self-lock if power is lost to the drive (worm). It doesn't work if the pinion is powered.Worm gears usually have been produced by conventional milling machine, however, these process have been increased manufacturing costs and timing.In this study, we have investigated machinability for worm gear in CNC lathe machine by using analysis process and a program being changed. This study, ıt was aimed to derive CAM codes automatically using MATLAB programme language for manufacturing of worm gear in CNC lathe machines. Because of this, a MATLAB programme was prepared according to main magnitudes of worm gear. Worm gear was obtained CAD model by using MATLAB programming. The CAM codes obtained by this CAD form. To control the accuracy of CAM codes, worm gear was simulated in CNC Simulator programme. After this, the programme was loaded to Fanuc lathe machine and the worm gear was produced and study was completed.
Manufacturing of worm gear in CNC lathe machine
Keywords: Makine Mühendisliği; Teknik Eğitim