FENASİLMETAKRİLAT'IN GLİSİDİLMETAKRİLAT, AKRİLONİTRİL VE N-VİNİLPİRROLİDON İLE KOPOLİMERLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - SOYKAN, CENGİZ (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu çalışmada, fenasilmetakrilat (PAMA) monomeri 70°C'de katalizör olarak trietlbenzilamonyum klorür yanında asetonitril çözeltisinde fenasilbromür ile sodyum metakrilat'tan sentezlendi. Monomerin yapısı FT-IR, İH-NMR ve 13C-NMR teknikleri kullanılarak karakterize edildi. Fenasümetakrilat'ınhomopolimeri 1,4-dioksan çözeltisinde, argon atmosferi altında, 70°C'de % 1 oranında AIBN başlatıcısı kullanılarak hazırlandı. Polimerizasyon aktivasyon enerjsi 68.09 kj/mol olarak bulundu. Fenasilmetakrilat'ın glisidilmetakrilat, akrilonitril ve N-vinilpirrolidon ile değişik oranlardaki kopolimerleri 1,4-dioksanda % 1 oranında AIBN başlatıcısı kullanılarak 70°C'de % 15'in altındaki dönüşümlerle hazırlandı. Kopolimer bileşimleri ^-NMR spektrumlan ve element analizleri ile belirlendi. Reaktivite oranlan Finemann - Ross ve Kelen - Tüdös metodlanyla hesaplandı. Kopolimerlerin FT-IR, *H-NMR ve 13C-NMR spektrumlan yorumlandı. Polimerlerin yumuşama sıcaklıkları DSC ile bulundu. Polimerlerin termal kararlılıklanTGA ile çalışıldı. Kopolimerlerin molekül ağırlıkları GPC ölçümleri ile elde edildi. Polimerlerin çözünürlük parametreleri ve yoğunluklan titrasyon ve piknometre metodlan ile belirlendi. Polimerlerin inherent viskoziteleri viskozimetrik ölçümler ile bulundu.Anahtar Kelimeler : Fenasilmetakrilat, Kopolimer, Reaktivite Oranı, Çözünürlük Parametresi, Molekül Ağırlığı, Termal Analiz.

In this study, phenacylmethacrylate (PAMA) monomer was synthesized from phenacylbromide and sodiummethacrylate in acetonitrile solvent at 70°C in the presence of triethylbenzylamonium chloride as catalyst. The structure of monomer was characterized by FT-IR, *H-NMR and 13C-NMR techniques. The synthesis of homopolymer of phenacylmethacrylate was carried out in 1,4-dioxane solvent under argon atmosphere at 70°C using 1 % AIBN as an anitiator. The activation energy of the polymerization was found to be 68.09 kj/mol. Copolymers having various phenacylmethacrylate-glycidyl methacrylate, acrylonitrile and N-vinylpyrrolidone contents were prepared in 1,4-dioxane solvent using 1 % AIBN as initiator at 70°C with the conversions below of 15 %. The copolymer compositions were determined by !H-NMR spectra and elemental analysis. Reactivity ratios were calculated both Fineman-Ross and Kelen-Tüdös methods. The FT-IR, 1H- NMR and 13C-NMR spectra of the copolymers are discussed. The glass transition temperatures of the polymers have been obtained by DSC. Thermal stabilites of the polymers were studied by TGA. The moleculer weights of the copolymer were obtained by GPC measurements. The solubility parameters and densities of the polymers were determined by titration and picnometric methods. Inherent viscosity of polymers were obtained by viscosimetric measurements.Key Word : Phenacylmethacrylate, Copolymer, Reactivity Ratios, Solubility Parameters, Moleculer Weight, Thermal Analysis.
Synthesis and characterization of copolymers of phenacylmethacrylate with glycitylmethacrylate acrylonitrile and N-vin-lpyrrolidone
Keywords: Kimya; Chemistry