SAYISAL FİLTRELERİN TASARIMI VE MİKROBİLGİSAYAR İLE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ - AYDIN, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi SAYISAL FİLTRELERİN TASARIMI VE MİKROBİLGİSAYARLARLA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Hakan Aydın Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 73 Sayısal işaret işlemenin amaçlarından biri sonuçta belirli özellikleri olan bir dizi elde edecek biçimde sayılardan oluşan bir dizinin işlenmesi için bir algoritma veya bir aygıt tasarlamaktır. Bu aygıt veya algoritma sayısal filtre olarak adlandırılır. Sayısal filtre tasarımında temel amaç verilen bir frekans özelliklerinin yaklaşık olarak, z domeninde rasyonel bir transfer fonksiyonu biçiminde elde edilmesidir. Sayısal filtrenin gerçekleştirilmesi yazılım ve donanım olmak üzere iki biçimde olabilir. Yazılım yönteminde sayısal bilgisayar filtreyi simule etmekte kullanılabilir. Donanımda ise, sayısal filtrenin devre yapısı özel amaçlı bir aygıta dönüştürülür. Sayısal filtreyi tanımlayan fark denklemleri çarpma, toplama ve zaman gecikmesi işlemlerinden oluşur ve bir mikrobilgisayar ile gerçekleştirilir. Bu tezde, sayısal filtrelere ait temel yaklaşık metotları, bilgisayarla C dili ve C++ derleyicisi kullanılarak programlanmış, AX5412 yüksek hızlı veri kartı ve ses dosyalan kullanılarak benzetim sonuçlarının başarısı gözlenmiştir. Programda verilen filtre geçiş karakteristikleri göz önünde bulundurularak, istenilen yaklaşıklık metodu ile transfer fonksiyonu elde edilmekte ve filtrenin genel karakteristikleri gözlenebilmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Filtre tasarımı, sayısal filtreler,tekrarlı filtreler, tekrarsız filtreler genlik karakteristiği, faz karakteristiği, gecikme karakteristiği, yaklaşıklık/, sayısal sinyal işleme(DSP).
Digital filter design and microprocessor implementation
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering