Elazığ ili çimento fabrikasının çevresinde yetişen Malus sylvestris Miller bitkisi polenlerinin çimlenme ve tüp uzunluğu üzerine etkileri - Topdemir, Aykut; Gür, Nazmi (My University, 2004)
Elazığ ilinde bulunan Çimento Fabrikasından 500 er metre aralıklarla 2500 metre uzaklığa kadar olan bölgeden alınan Malus syluestris Miller bitkisi polenlerinin in vitro polen çimlenmesi ve tüp uzunlukları tespit edildi. Buna göre fabrikadan uzak¬laştıkça hem çimlenme yüzdesi hem de tüp uzunluğunda önemli artışlar kaydedildi. 500 metrede 10.72 olan polen çimlenme yüzdesi 2500 metre uzaklıkta 66.94' e çıkmış¬tır. 500 metrede 49.30 mikrometre olan tüp uzunluğu ise çimlenme yüzdesi gibi büyük oranda artış göstererek 2500 m' de 540 mikrometre olmuştur. 2500 metre' deki polen çimlenme yüzdesi kontrol gurubuna göre düşük olmasına rağmen (% 29.47), tüp uzun¬luğunda bir farklılık gözlenmemiştir.
Bildiri - Yayımlanmamış
Keywords: Elazığ; Çimento fabrikası; Malus sylvestris Miller; Polen; Çimlenme; Tüp uzunluğu