Transient Reseptör Potansiyel Vanilloid 1 Kanalları ve Böbrek - Gürela, Ali; Aygen, Bilge; Kuloğlu, Tuncay (My University, 2015)
Transient reseptör potansiyel vanilloid 1 (TRPV1) pozitif sensoriyal sinirlerin kardiyovasküler fonksiyonlar, kan basıncı ve vücut ağırlığı üzerinde önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Böbreklerde TRPV1'in aktivasyonu glomerüler filtrasyon hızını ve renal sodyum ve su ekskresyonunu artırır. TRPV1 aktivasyonunun kronik böbrek yetmezliği sürecinde renal fibrozis üzerine yararlı etkileri olabileceği yönünde bulgular vardır. Ayrıca TRPV1 agonistleri akut iskemik böbrek hasarında da renoprotektif rol oynamaktadır
Keywords: Üroloji ve Nefroloji