سبل اختيار الجنين والتلقيح الاصطناعي ومدى مشروعيتهما في الشريعة والقانون - OTHMAN, TRISKE SALAH (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmanın konusu, İslam Hukuku açısından yapay dölleme ve çocuğun cinsiyetini belirleme problemidir. Bilindiği gibi çocuk sahibi olma arzusu fıtır bir arzudur. Bu arzunun tabii bir şekilde gerçekleştirilememesi durumunda tıbbi müdahele devreye girmektedir. Çalışmamızda yapay dölleme veya tüp bebek yöntemine başvurmanın sebepleri üzerrinde durulmuşt ve bu sorunun çözüm yolları araştırlmıştır. Çalışmamızda yapay dölleme olgusu İslam Hukuku ve başta Irak meri kanunları olmak üzere değişiik ülkeleredeki yasalar açısıdan ele alınarak tahlil edilmiştir. Araştırmamızda, yapay dölleme ve tüp bebek yönteminin kadının yumurta ve erkeğin spreminin belli bir kural çerçevesinde bir araya getirildiği sonucuna ulaşılmış bu ameliyyenin dini ve yasal temellere dayanmasının zorunlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca, ceninin cinsiyetini tayinin din ve meri kanunlar açısından meşruluğu tartışıllmış ve bunu kabul edenlerle karşı çıkanların dayandıkları deliller tahlil edilmiştir. Anahtar kelimeler : Aşı, tüp bebek, çocuk, cenin, yapay, üreme, sperm, belirleme, tüpler.

The subject of this study is the problem of artificial insemination and determining the gender of the child in terms of Islamic law. As is known, the desire to have a child is an inexhaustible desire. If this desire cannot be realized naturally, medical intervention comes into play. In our study, the reasons for using artificial insemination or in test-tube baby were emphasized and the solutions to this problem were investigated. In our study, the phenomenon of artificial insemination has been analyzed from the perspective of Islamic law and laws in different countries, especially Iraqi law. In our study, it was concluded that the artificial insemination or in test- tube baby were emphasized and the solutions to this problem were investigated. Method combines the sperm of the woman and the male within the framework of a certain rule, and it has been concluded the this procedure must be based sex determination in terms of religion and legal laws, and the evidence based on those who accepted and opposed it was analyzed. Keywords: Vaccine, test-tube baby, child, fetus, artificial, reproduction, sperm, specification, tubes.
Sübülü ihtiyâri'l-cenin ve't-telkîhi'l-ıstnâ'î ve medâ meşrû'iyyetihimâ fî'ş-şerî'ati ve'l-kânûn
Keywords: Din