Hazar Gölü Havzası Arazi Kullanımındaki Değişikliklerin Belirlenmesi (1956-2004) - Duran, Celalettın; Günek, Halil (My University, 2007)
Bu çalışmada, 1956 ve 2004 yılları arasında Hazar Gölü Havzası arazi kullanımındaki değişikliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sahası, 27490 ha alanı kapsamaktadır. Havza toprakları üst örtüden yoksun şiddetli erozyon tehdidi altında sığlaşmaktadır. Ortalama elli yıllık süreçte göle giren su ile çıkan su arasındaki farktan dolayı su seviyesi düşmüş, göl alanında belirgin bir küçülme olmuştur. 1960 yılı sonrası başlayan ağaçlandırma çalışmaları sonucunda yeşil alanlarda artış olmasına rağmen yapılması düşünülen alanlarla kıyaslandığında başarı oranı çok düşüktür. Ayrıca yeşil alanların önemli bölümü verimsiz karakterdedir. Tarımsal faaliyet, eğimin az olduğu yerlerde yapılabildiği için ziraat alanlarında büyük bir artış olmamıştır. Yerleşim alanlarında, 1936 yılında kurulan Sivrice ilçesinin gelişimi ve Diyarbakır karayolu çevresinde 1980 yılı sonrası tatil amaçlı yapılaşmalarla hızlı bir artış söz konusudur. Havzanın en büyük bölümünü mera olarak kullanılan alanlar oluşturmaktadır. İnceleme süreci içinde ağaçlandırma alanlarında yeterli başarının sağlanamaması ve göl seviyesinin düşmesine bağlı olarak oluşan delta alanları bu tür kullanımı daha da arttırmıştır.
Keywords: Su Kaynakları; Çevre Çalışmaları; Coğrafya; Çevre Bilimleri; Ziraat Mühendisliği